>

novosti logo

Vijesti / Kultura Vijesti / Kultura
Piše Novosti

U utorak tematska sjednica o odnosu HRT-a prema domaćim dokumentaristima

S obzirom da tri mjeseca od početka kampanje 'Meni se to gleda, HRT ne da' javna televizija nije ispunila nijedan od zahtjeva filmskih redatelja i objavila rezultate natječaja za dokumentarne filmove, DHFR je zatražio sazivanje saborskog Odbora za medije

Nakon tromjesečnog pritiska kampanje 'Meni se to gleda, HRT ne da' Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora sazvao je tematsku sjednicu na temu 'Odnos HRT-a prema hrvatskoj produkciji dokumentarnih filmova i serija'. Spomenuta sjednica održat će se u utorak, 29. listopada u 16:30 sati u zgradi Hrvatskoga sabora.

U pozivu Odbora stoji kako je cilj tematske sjednice 'rasprava o odnosu HRT-a i hrvatske produkcije dokumentarnih filmova i serija te ispunjavanja istih sukladno Ugovoru s Vladom RH i HRT-a'. Namjera sjednice jest da se razmotri ispunjava li HRT svoje zakonske obveze, poštuje li kvote prikazivanja europskih i hrvatskih audiovizualnih djela, poštuje li autorska prava filmskih autora, te kakav je njen odnos prema hrvatskoj kinematografiji.

DHFR je u srpnju pokrenuo kampanju 'Meni se to gleda, HRT ne da' nakon što je HRT na svom posljednjem natječaju 'uz niz uvredljivih objeda ili pak problematiziranje trajanja, odbila 34 hrvatska filma, prikazana na 370 festivala i ovjenčana s 90 nagrada', napominju iz ovog udruženja.

Kako odgovorni na HRT-u nisu reagirali niti na apel ministrice kulture, DHFR je pokrenuo kampanju kojom su zahtijevali, između ostalog, objavu rezultata natječaja sa svim prijavljenim i odbijenim filmovima, objavu novog javnog poziva te prestanak prakse instrumentalizacije javnih natječaja te zlouporabe instituta izravnog poziva.

'Nakon tri mjeseca kampanje, niti jedan od traženih zahtjeva nije ispunjen. Dapače, HRT je samo nekoliko dana nakon početka kampanje, autorima i producentima najmanje tri odbijena filma uputio poziv za izravan otkup istih', upozoravaju iz DHFR-a.

Tematska sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora održat će se na zahtjev zastupnika Gorana Beusa Richembergha, a podržali su ga zastupnici Bojan Glavašević, Nenad Stazić, Darko Parić i Damir Tomić.

Uvažen je zahtjev DHFR-a da sjednici prisustvuju i drugi predstavnici hrvatske audiovizualne industrije, Hrvatske udruge producenata i Hrvatskoga društva filmskih djelatnika, koji su - uz još 12 hrvatskih i regionalnih strukovnih udruženja, te brojne međunarodne asocijacije podržali kampanju 'Meni se to gleda, HRT ne da'.

Aktivnosti filmskih radnika zadnjih tjedana su intenzivne. U subotu je u kinu Kaptol Boutique Cinema održan masterclass Krupni kadar u organizaciji Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD). Gošće su bile mađarska autorica Ildiko Enyedi, redateljica filma 'Tijelo i duša', koji je 2017. godine osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu i bio nominiran za nagradu Oscar 2018. godine te glavna glumica Alexandra Borbely, koja je za ulogu Marie u istom filmu osvojila nagradu Europske filmske akademije za najbolju glumicu.

U utorak, 29. listopada, održat će se konferencija za novinare povodom predstavljanja programa 17. Zagreb Film Festivala.

1/1