Novosti

Politika

U Zagrebu se održava tribina Kriminalizacija solidarnosti u EU

Tribina Centra za mirovne studije pod nazivom ‘Kriminalizacija solidarnosti u Europskoj uniji’ bit će održana u utorak, 29. listopada, u 10:30 sati, u Europskom domu u Zagrebu

Rflwx1vbyqjflgcmw80ztoi8q5j

Tribina pod nazivom ‘Kriminalizacija solidarnosti u Europskoj uniji’ bit će održana u utorak, 29. listopada, s početkom u 10:30 sati, u Europskom domu u Zagrebu (Jurišićeva 1).

Organizator tribine, Centar za mirovne studije, u najavi podsjeća kako će Hrvatska uskoro predsjedati Vijećem Europske unije, a kao jedno od glavnih pitanja Europske unije danas postavljaju se migracije. ‘Osim odnosa Europske unije prema ljudima u pokretu, sve više se kristaliziraju primjeri kriminalizacije osoba i organizacija koje tim ljudima pružaju pomoć i podršku’, stoji u najavi. Stoga će o stanju u Hrvatskoj i Mađarskoj po pitanju kriminalizacije solidarnosti govoriti predstavnice Pučke pravobraniteljice i Centra za mirovne studije te predstavnik Mađarskog helsinškog odbora, dok će se videolinkom javiti humanitarac koji zbog spašavanja života izbjeglica u Grčkoj čeka suđenje i prijeti mu do 25 godina zatvora.

Na tribini će govoriti: Ana Ćuća, autorica analize slučajeva kriminalizacije solidarnosti u EU, Centar za mirovne studije, Zoltán Somogyvári, Mađarski helsinški odbor, Maja Kević, Zamjenica pučke pravobraniteljice, a putem video linka javit će se student i humanitarac Seán Binder. Tribinu će moderirati Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije, a osiguran je i simultani prijevod na engleski/hrvatski jezik. U sklopu tribine bit će predstavljena analiza slučajeva kriminalizacije solidarnosti u Europskoj uniji u kojoj će biti iznesene i preporuke za zaustavljanje ove prakse.

Tribina je organizirana u sklopu projekta Snapshots from the borders, koja poziva nadležne institucije da 3. listopada proglase Europskim danom sjećanja i dobrodošlice putem peticije koju mogu potpisati svi građani.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više