Novosti

Kronika

У злaтнoj срeдини

Срби из Хрвaтскe игрaт ћe у пeтaк, 24. jунa утaкмицу зa 11. мjeстo нa нoгoмeтнoм првeнству Eврoпe зa припaдникe нaциoнaлних мaњинa

Fej8cxb0dda3i87m3wfsdof6owi

Učesnici Europeade, prvenstva Evrope u nogometu za pripadnike autohtonih nacionalnih manjina, u srijedu su u San Martin de Toru predstavili kulturu svojih zajednica i prisustvovali izvlačenju parova za četvrtfinale. Hrvati iz Srbije igrat će sa domaćim Ladinima u četvrtak, u 18 sati, u St. Vigilu, gdje su Srbi iz Hrvatske u utorak remizirali sa Nijemcima iz Mađarske 2:2 i tako propustili četvrtfinale. Okcitani iz Francuske igrat će sa Mađarima iz Slovačke, domaćin Južni Tirol sa Mađarima iz Rumunije i Nijemci iz Rusije sa Koruškim Slovencima, koji inače odlično govore njemački i srpsko-hrvatski jezik. Njihov muški pjevački kvartet u srijedu je oduševio prisutne otpjevavši nekoliko pjesama među kojima i poznatu ‘Marijanu’. Da pobjede Nijemce iz Rusije i plasiraju se u polufinale pomoći će im Lužički Srbi, koji su im na raspolaganje dali snimke prijašnjih utakmica.

Srbi iz Hrvatske igrat će u petak, 24. juna, u 16 sati utakmicu za 11. mjesto, čime će na svom prvom nastupu na Europeadi zauzeti mjesto u zlatnoj sredini.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više