Novosti

Društvo

Ubijeni i stradali

Posmrtni ostaci petorice građana Hrvatske srpske nacionalnosti identificirani su u Zagrebu uz prisustvo članova porodica

Large intrigator  paulina

Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu (foto Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka pet osoba srpske nacionalnosti stradalih na području Hrvatske tokom oružanih sukoba 1991. – 1995. Posmrtni ostaci ekshumirani su u Vinkovcima, Selinama, Kninu, Šibeniku i Petrinji, a identificirani su metodom analize DNK, javila je agencija Tanjug. Kako nam je kazala Maja Vasović iz Komisije za nestala lica Republike Srbije, većinom se radi o stradalima u akciji "Oluja".

- Radi se o licima čija rodbina živi u Srbiji. Prema dogovoru o monitoringu koji je postignut još 2001. godine o ekshumacijama i identifikacijama za koje Srbija iskaže legitiman interes, naša delegacija bi prisustvovala ekshumacijama i identifikacijama kad god su u pitanju lica sa lokacija gde su sahranjena tela stradalih u "Bljesku" i "Oluji". Ali pre tri do četiri godine Hrvatska je jednostrano promenila tu praksu i sada nas isključivo zove na monitoring identifikacija kad su u pitanja lica čije su porodice izbegle u Srbiju i sada žive u toj državi. Kad se identifikuju lica čija rodbina živi u Hrvatskoj, oni nas više ne zovu. Koliko znamo, ekshumacije vezane za lica srpske nacionalnosti se više ne rade, nego samo za one hrvatske nacionalnosti - tvrdi Maja Vasović za Novosti.

Sahrana će biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica, navodi se u saopćenju Komisije za nestala lica Republike Srbije. Komisija ponavlja da je od početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, identificirani su posmrtni ostaci: Vasilja Todora Gagića (63), Dušana Luke Đurića (46), Milana Ljube Popovića (74), Nikole Bože Puškara (64) i Milana Sime Vorkapića (48). Vasilj Gagić iz Zelengrada kod Obrovca krenuo je 31. oktobra 1991. na Velebit vratiti u selo konje koji su bili na slobodnoj planinskoj ispaši. S Vasiljem su bili njegov rođak Zoran Gagić i susjed hrvatske nacionalnosti Mile Mršić. Kako u svom saopćenju Veritas navodi, oni su "naišli na grupu naoružanih osoba iz susjednih hrvatskih sela" koje su Vasilja ubile, Zorana i Milu natjerale da Vasiljevo tijelo odnesu i ubace u jamu, a zatim ih odvele u zatvor u Gospić. Nikola Puškar iz Žitnića kod Drniša ostao je u svojoj kući za vrijeme "Oluje". Nekoliko dana poslije je ubijen. Po saznanjima Veritasa, 9. avgusta brat njegove supruge našao je svoju sestru Mariju obješenu u pomoćnim prostorijama njihova domaćinstva, a Nikolino tijelo je nestalo iz njihova domaćinstva i ekshumirano je 2012. sa zajedničkog groblja Sv. Mara u Šibeniku.

Prema podacima Komisije, kroz ovaj proces u periodu od 2001. do 2022. iz registriranih masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mjesta ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriju Republike Hrvatske. Posmrtni ostaci više od 985 identificiranih žrtava predani su porodicama radi sahrane. "Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", dodaje se u saopćenju Komisije za nestala lica.

Prema zadnjim informacijama, Hrvatska traži još oko 1.860 osoba, od kojih je njih nešto manje od 50 posto srpske nacionalnosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više