>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

Udaj se kad si spremna

Promocija edukativno-dokumentarnog filma u osječkom HNK-u: Film se bavi problemom dogovorenih i prisilnih brakova devojčica u dobi između 9 i 15 godina u romskim zajednicama

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je promocija edukativno-dokumentarnog filma ‘Udaj se kad si spremna’ koji govori o problemu rane udaje Romkinja. Film je nastao u saradnji Udruženja žena Romkinja ‘Romsko srce’ iz Jagodnjaka i Policijske uprave osječko-baranjske, a deo je istoimenog međunarodnog projekta koji se bavi problemom dogovorenih i prisilnih brakova devojčica u dobi između 9 i 15 godina u romskim zajednicama u Italiji, Rumuniji, Bugarskoj, Austriji i Hrvatskoj.

Film ukazuje na kršenje osnovnog prava iz Opšte deklaracije o pravima čoveka, pravu na slobodno odlučivanje. Dvadesetominutni film koji je režirao Ivan Kristijan Majić sniman je u romskoj zajednici u Baranji, a donosi svedočenja nekoliko Romkinja i Roma o iskustvima rane udaje i ženidbe, siromaštvu, nasilju i svim teškoćama kroz koje su prolazili tokom života.

- Rana udaja u romskoj populaciji nije tradicija. Roditelji su oni koji imaju odgovornost prema svojoj deci i oni ih trebaju uputiti u donošenje ispravnih životnih odluka, ali i institucije trebaju više povesti računa o tom problemu. Sve ide presporo, jer dok se uključe nadležni centri već se rodi i drugo dete. Institucije ne smiju zatvarati oči pred problemima prisilnih brakova maloletnika i maloletničkih trudnoća koji nisu problem samo romske zajednice - kaže Nadica Balog, predsednica Udruženja žena Romkinja ‘Romsko srce’ iz Jagodnjaka dodajući da će film uskoro biti prikazan u Belom Manastiru učenicima srednjih škola, a potom i u drugim sredinama.

U projektu snimanja filma aktivno je učestvovala i Policijska uprava osječko-baranjska.

- Važno nam je senzibilizovati ljude na različite probleme, angažovati ih, a to se upravo dogodilo s udruženjem ‘Romsko srce’. Naša uprava provodi preventivni projekt nacionalnog karaktera ‘Imamo izbor’ koji se bavi isključivo Romima i romskom populacijom, njihovim uključivanjem u svakodnevni život, podizanjem nivoa kvaliteta života, edukacijom. Ovo je samo nastavak tog rada. U ovaj projekt nisu uključeni samo službenici policije već i Centar za socijalnu skrb, lekari i drugi, a sve u svrhu edukacije - kazala je Sanja Živković, voditeljka Odeljenja prevencije.

- Poručila bih svim mladima da slušaju svoje roditelje, neka idu u školu, neka uče, zaposle se i onda gledaju da imaju svoju porodicu, jer ništa nema od rane udaje i ženidbe. Samo patnja - poručila je na kraju filma jedna od njegovih učesnica.

Projekt je podržala i poznata violončelistkinja Ana Rucner, koja je film promovisala tokom svog koncerta u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

1/3