>

novosti logo

Piše Ana Brakus

Udar na akademika Silobrčića zbog otvaranja slučaja Barišić

Uoči sjednice Odbora za etiku na kojoj će biti razmotren slučaj plagijata ministra Barišića, protiv predsjednika Odbora, akademika Vlatka Silobrčića, podnesena je prijava u kojoj se traži njegova smjena. Silobrčić vjeruje da je to povezano s Barišićem

Novosti doznaju da je profesor emeritus Igor Čatić zbog navodne zloupotrebe položaja i ovlasti zatražio smjenu akademika Vlatka Silobrčića s mjesta predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koji bi nakon pet godina trebao odlučiti o (ne)etičnom postupanju aktualnog ministra obrazovanja Pave Barišića.

Zahtjev za smjenom Čatić je u utorak poslao Agenciji za znanost i visoko obrazovanje nakon što je akademik Silobrčić najavio da će Odbor na sjednici 27. listopada odlučivati o plagijatorstvu u slučaju Barišić, a Silobrčiću zamjera upravo najavu te sjednice.

Podsjetimo, Novosti su prošlog tjedna otkrile da je aktualni ministar obrazovanja još 2011. godine od strane skupine kolega prijavljen zbog sumnje za plagijatorstvo spomenutom Odboru te da više od pet godina to tijelo prijavu nije ni razmatralo. Silobrčić je tada najavio da će Odbor razmotriti Barišićev slučaj. Zbog najava pokretanja tog postupka sada se traži Silobrčićeva smjena. U međuvremenu su u javnost plasirane odluke tijela kojima je prijava dana na znanje, a čija se mišljenja predaju Odboru, no ona nisu konačna jer je Odbor taj koji donosi konačnu odluku. Akademik je potom otkrio i da Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na ministra Barišića.

Podizanje prijave i zahtjev za njegovom smjenom u uotrak je za Novosti potvrdio sam Silobrčić.

- Informacije o podizanju prijave su točne. Odbor kojim predsjedam o tome će odlučivati za dva dana, a tada će sigurno biti više informacija - rekao nam je akademik.

Upitan smatra li da je zahtjev za njegovom smjenom povezan s najavama procesuiranja prijave za plagijatorstvo podignutih protiv novoimenovanog ministra, Silobrčić nam je odgovorio potvrdno.

- Ja mislim da da – kazao nam je predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

Prijava protiv Silobrčića utjecat će na dnevni red sjednice Odbora koja će se održati u četvrtak, 27. listopada. Naime, kako nam je objasnio Silobrčić, s obzirom na pristiglu prijavu on će morati o njoj informirati preostale članove Odbora koji će se potom očitovati.

- Sjednica je organizira, a dnevni red je poslan. Članovima i članicama Odbora reći ću da je protiv mene pristigla prijava, a onda će oni odlučiti hoće li se o njoj očitovati na početku ili na kraju sjednice. O prijavi protiv mene će se svakako razgovarati - kazao nam je Silobrčić.

1/1