>

novosti logo

Piše Novosti

Udrugama mjesec dana za prijavu programa Savjetu za nacionalne manjine

Predloženi programi vrednovat će se kroz bodovnu listu na temelju kvalitete i održivosti, broja članova, prethodnih rezultata, administrativne sposobnosti i razgranatosti članica

Manjinske udruge i ustanove imaju rok od 30 dana da Savjetu za nacionalne manjine predlože programe za ostvarivanje kulturne autonomije iz područja informiranja i izdavaštva, kulturnog amaterizma i manifestacija, kao i programa koji proizlaze iz bilateralnih sporazuma i ugovora koji će se sufinancirati sredstvima iz državnog proračuna Republike Hrvatske u 2019. godini.

Za dobivanje financijske potpore udruge i ustanove moraju aktivno djelovati najmanje 36, odnosno 24 mjeseca, a članice saveza ili zajednica imati najmanje 20 članova pripadnika nacionalne manjine, osim saveza i zajednica čiji su članovi pravne osobe. One koje prvi put podnose zahtjev, dužne su uz prijavu priložiti dokaz o dosadašnjem djelovanju.

Predloženi programi vrednovat će se kroz bodovnu listu na temelju kvalitete i održivosti, broja članova, prethodnih rezultata, administrativne sposobnosti i razgranatosti članica, upravljanja financijama, procjenama rizika, kao i na temelju dostavljenih izvješća o radu i ostvarivanju programa.

Prednost će imati programi udruga i ustanova koje okupljaju većinu pripadnika pojedine nacionalne manjine ili imaju veću važnost te koje su kroz duže vrijeme ostvarile značajne rezultate u očuvanju etničkog i kulturnog identiteta, poticale pripadnike na tolerantno i usklađeno djelovanje unutar svoje manjine i vodile računa o namjenskom korištenju sredstava.

Program se prijavljuje putem elektroničke aplikacije Savjeta za nacionalne manjine www.savjet.nacionalne-manjine.info.

Više o pozivu možete pročitati ovdje.

1/1