Novosti

Društvo

Ugroženo zdravlje

Štrajk zaposlenih u Domu zdravlja Šibensko-kninske županije pokrenut je zbog kašnjenja plaća. Ravnatelj Doma zdravlja krivnju za financijsku krizu prebacuje na HZZO, a u rješavanje situacije uključila se i Šibensko-kninska županija kao njegov osnivač

Large intrigator  anja

Obavijest o štrajku na murteskoj ambulanti (foto Murterska butiga/Facebook)

Štrajk! Zbog neisplate plaća ne radimo. Poruka zdravstvenih radnika osvanula je krajem juna na ulazu u murtersku ambulantu. Zaposleni u Domu zdravlja Šibensko-kninske županije mjesecima primaju plaće izvan zakonskog roka, a prema medijskim napisima, dio njih još uvijek čeka svoju zaradu za maj. Ravnatelj Doma Petar Čagalj za sve krivi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Tvrdi da se ne radi o hiru poslodavca nego o "spletu okolnosti koje su ovih dana kulminirale pa se ustanova našla u financijskoj krizi". Njihova obaveza prema radnicima i dobavljačima umnogome je veća od onih sredstava koje im isplaćuje HZZO. Naime, Zavod ignorira Vladinu odluku iz aprila o povećanju sredstava za primarnu zdravstvenu zaštitu i plaće zaposlenika u iznosu od 17 do 20 posto. Kako navode iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, domovi zdravlja propadaju jer nemaju za plaće ni za medicinske materijale za liječenje pacijenata. Da sve bude gore, županijski Dom zdravlja bori se i s ovrhama zbog tužbi zaposlenika, a također im kasni novac iz europske blagajne za financiranje specijalizacija. Prema dostupnim podacima, Domu zdravlja nedostaje oko 40 tisuća eura za plaće.

Zbog zavrzlama u središnjici i spora na relaciji Vlada – HZZO, nepovoljnu financijsku situaciju mora rješavati Šibensko-kninska županija kao osnivač Doma zdravlja. Samo u junu doznačeno je 64.000 eura pomoći. Jednokratno upumpavanje zaostataka nije održivo pa je potrebno naći dugoročni izlaz iz financijske krize. Na to je upozorio i župan Marko Jelić. Smatra da nije dobro donositi odluke o povećanju plaća za zdravstvene radnike i očekivati da će to pristići iz tuđih sredstava. "Situacija se neće riješiti dokle god budemo imali gubitke uzrokovane nerentabilnim ordinacijama bez dovoljno pacijenata. Odlukom Vlade su povećane plaće, a sredstva koja prate financiranje svih izdataka ustanova koje se sufinanciraju sredstvima HZZO-a, nisu dovoljna. Sve to pada na teret županije kao osnivača", kazao je Jelić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više