>

novosti logo

Kronika Kronika

Učinjeno - veliko ništa

Međuvladin mešoviti odbor Hrvatske i Srbije za manjine sastao se u Vukovaru: Predstavnici Srba u Hrvatskoj tvrde da u godinu dana od formiranja MMO-a, nema nikakvog napretka

Nakon prošlogodišnjeg sastanka u Bačkom Monoštoru i Beogradu, Međuvladin mešoviti odbor (MMO) Hrvatske i Srbije za rešavanje pitanja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, sastaće se idućeg meseca u Hrvatskoj. Tim povodom u Zajedničkom veću opština (ZVO) u Vukovaru, boravila je delegacija srpskog dela MMO-a s ciljem analize realizacije usvojenih zaključaka i preporuka vezanih za poboljšanje položaja srpske manjine u Hrvatskoj.

- Iako je prošlo godinu dana, nekih značajnijih koraka vezanih za rešavanje pitanja i problema srpske zajednice nije bilo ni u jednom segmentu - rekao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, ujedno i predstavnik srpske zajednice u hrvatskom delu MMO-a. Jeremić je istakao da će uz nerešena pitanja iz prošlogodišnjih zaključaka, na sledećem sastanku izneti i probleme koji bi se trebali naći u novim preporukama. Među njima je govor mržnje prema srpskoj zajednici koji, kako ističe Jeremić, treba strože zakonski regulisati, zatim status manjinskih medija koje bi država trebala finansirati u većoj meri, registracija manjinskih škola te status voditelja nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u školama s nastavom po modelu A, u slučaju kad je direktor škole iz većinskog naroda.

- Tražićemo da u nove preporuke uđe da se tema logora Jasenovac više apostrofira u osnovnim školama u RH i da se s tim ciljem organizuju i ekskurzije dece. Takođe, tražimo povrat imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskom privrednom društvu ‘Privrednik’ - rekao je Jeremić.

Kopredsedavajući MMO-a sa srpske strane Ivan Bošnjak istakao je da su u Srbiji učinjeni brojni pomaci, od unapređenja zakonskog okvira do povrata dela imovine hrvatskoj zajednici, te unapređenja rada hrvatske redakcije na javnom servisu Radio-televizije Vojvodine.

- Došli smo da utvrdimo kako i u kojoj meri se to prenelo na položaj srpske manjine u Hrvatskoj. Konstatovali smo da smo pre svega doprineli većoj vidljivosti srpske nacionalne manjine ovde u Hrvatskoj, unapredili međusobne kontakte i saradnju, obezbedili veći deo sredstava iz budžeta Srbije za podršku srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj i da nam je ostao dalji pritisak na hrvatske vlasti. Očekujemo da se odnos prema Srbima u Hrvatskoj popravi, da se slučajevi govora mržnje sankcionišu u skladu sa evropskim tekovinama i zakonima koji važe u Hrvatskoj - rekao je Bošnjak, koji očekuje unapređenje ekonomskih odnosa, zapošljavanje građana srpske nacionalnosti i investicije iz Srbije na istoku Hrvatske. Uoči sastanka u ZVO-u, delegaciju iz Srbije primili su i predstavnici vukovarskih gradskih vlasti, ali ne i gradonačelnik Ivan Penava.

- Zanimljivo je da gradonačelnik nije imao vremena da se s nama sastane, iako smo se na vreme najavili preko Ambasade u Zagrebu i Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru. Imali smo priliku da se sastanemo sa zamenicima gradonačelnika i članom Gradskog veća Vukovara iz redova HDZ-a, koji predstavlja srpsku manjinu - rekao je Bošnjak i dodao da je sastanak bio konstruktivan i otvoren. Dotakli su se brojnih pitanja, a između ostalog i nedavnih istupa gradonačelnika Penave.

- Tražio sam da ubuduće istupi predstavnika vlasti i većinskog naroda idu u pravcu pomirenja i da se bilo kakav govor mržnje u javnosti, u interesu svih građana, isključi iz javnog dijaloga. Takođe, imali smo priliku da ponovo istaknemo potrebu rešavanja statusa ZVO-a, da zatražimo i posebno budžetiranje u gradu Vukovaru. U tom pogledu naišli smo na razumevanje i očekujemo da se s hrvatske strane povuku konkretni potezi - kazao je Bošnjak.

1/1