Novosti

Kronika

Уjeдињeњe спoртaшa

Прojeкт СНВ-a, Зajeдничкoг вeћa oпштинa, Приврeдникa и Прoсвjeтe: Спoртскo друштвo Србa сe нaдa пaртиципaциjи у Хрвaтскoм нoгoмeтнoм сaвeзу и Хрвaтскoм oлимпиjскoм oдбoру

U prostorijama Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, održana je osnivačka skupština Sportskog društva Srba u Hrvatskoj (SDSH). Na skupštini, kojoj su prisustvovali predstavnici SNV-a, Zajedničkog veća opština, Privrednika i Prosvjete, odnosno osnivači Društva, doneseni su statut i odluka o pokretanju postupka za upis u Registar udruga RH, a izabrano je i rukovodstvo.

Funkciju predsjednika SDSH-a obnašat će Milan Martinović, dugogodišnji sportski aktivist i nogometni menadžer, a potpredsjednika Srđan Jeremić, predsjednik ZVO-a, i Nemanja Eremić, član Upravnog odbora NK Petrova gora iz Vojnića. Osim na nogomet, SDSH će se fokusirati na sportove koji su zastupljeni u ruralnim područjima gdje živi najveći broj Srba u Hrvatskoj.

- Naš je cilj promoviranje sportskih interesa srpske zajednice na način na koji to do sada nije bilo napravljeno. Naime, u Hrvatskoj postoje klubovi nacionalnih manjina, mahom nogometni, koji se susreću s brojnim problemima, prije svega financijske prirode. Vjerujem da će se sada, zahvaljujući SDSH-u, pronaći načini da funkcioniraju bolje - rekao je Martinović za Novosti. Dodao je da će nakon sređivanja papirologije SDSH imati pravo participacije u različitim tijelima kao što su Hrvatski nogometni savez (HNS) i Hrvatski olimpijski odbor (HOO).

- Sada ćemo se moći prijavljivati za sredstva koja su odobrena tim tijelima, pa ćemo imati puno više mogućnosti da povučemo novac nego što je to ranije bio slučaj. Tako, na primjer, nismo mogli dobivati sredstva namijenjena nacionalnim manjinama koja HNS redovno dobiva od FIFA-e i UEFA-e - rekao je Martinović.

- Ovo sportsko društvo nije definirano kao nogometno, iako je to najpopularniji sport u svim državama na ovim prostorima, ali kroz nogomet možemo napraviti najviše. Naravno, radit ćemo na razvoju svih sportskih grana i nećemo biti otvoreni samo za Srbe. Konačno, u NK Petrova gora igraju Muslimani; ranije su igrala i dvojica Hrvata. Mi smo multietničko društvo jer sport je takav da ne priznaje nikakve granice - podvukao je Martinović.

Nemanja Eremić, član upravnog odbora NK Petrova gora, ocijenio je da bi pozitivna iskustva njegovog i drugih klubova mogla biti primijenjena na rad SDSH u cjelini.

- Nedostatak sredstava nas je naučio da koristimo druge izvore sredstava, a ne samo općinske. Postoje brojni fondovi i programi koje raspisuju Karlovačka županija i Središnji državni ured za sport. Postoje brojni evropski programi kao Erazmus plus sport program preko kojih EU financira sport. Mogućnost povlačenja sredstava uz stvaranje kvalitete je jedan od temelja na kojem bi trebala mogla funkcionirati organizacija – da se financijska baza obogaćuje projektima koji bi se financirali iz dodatnih izvora. Kako udruga ima dobar temelj, vjerujem da ćemo aplicirati i prema fondovima EU - rekao je Eremić.

Uz NK Petrova gora postoje i drugi nogometni klubovi koji uglavnom okupljaju pripadnike srpske zajednice – Na području Dvora postoji NK Prva partizanska gimnazija Rujevac i NK Podovi koji su u samom Dvoru, postoji NK Gomirje, iz Istre se javio NK Savudrija čiji su članovi raspoloženi za suradnja. Naravno, puno bolje stanje je u istočnoj Slavoniji i Baranji, tamošnji klubovi bolje stoje financijski i organizacijski - rekao je Eremić. Izrazio je uvjerenje da se opstanak SDSH-a može osigurati samo kvalitetom.

- Pred nama je, osim administrativnih aktivnosti i planiranje organiziranja kampova ili kontinuiranih godišnjih treninga. U tom smo smislu razgovarali s ljudima u nogometnim akademijama. Na ruralnim područjima, od sportova je prvi nogomet, ali su popularni lov, ribolov i streličarstvo- rekao je Eremić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više