Novosti

Društvo

Ukinuta dozvola spornoj tvornici u Vrginmostu

S obzirom da kineska firma Phaten Plastic Recycling nije poštovala uvjete za poslovanje, inspekcija je predložila županiji da ukine dozvolu, što je i učinjeno, kazala je dožupanica Mirjana Oluić

Large vrgin foto

Pogon u Vrginmostu (foto Inicijativa Stop Phaten Plastic Recycling)

Kineskoj firmi Phaten Plastic Recycling ukinuta je dozvola za gospodarenje otpadom u Vrginmostu.

- Slijedom žalbi stanovnika poduzete su mjere da se ispita poslovanje firme i Državni je inspektorat zaključio da firma ne posluje u skladu s propisima. Pošto se nisu poštovali uvjeti za poslovanje, Državni je inspektorat dao prijedlog županiji da pristupi ukidanju dozvole, što je i učinjeno - kaže za Novosti dožupanica Sisačko-moslavačke županije Mirjana Oluić.

Dozvola je ukinuta u utorak, 2. jula, a mediji su o tome obaviješteni jučer na sjednici Skupštine Sisačko-moslavačke županije. Po prijavama građana inspektorat je ustanovio da Phaten Plastic Recycling otpadom ne gospodari sukladno dozvoli zbog skladištenja otpada u količini većoj od dopuštene dozvolom.

- Prvi korak je napravljen, institucije bi morale promptnije reagirati na ovakve slučajeve. Mi ćemo s ove govornice upozoravati i jasno adresirati one koji su odgovorni - kazala je danas u slobodnom govoru u Saboru zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga.

Tvornica Phaten Plastic Recycling inače se nalazi u gusto naseljenom području, a udaljenost od prvih kuća je 20 metara. Aktivnosti unutar kruga tvornice započele su oko nove godine i od tada se lokalno stanovništvo žali na smrad koji se širi oko postrojenja, kao i na buku od rada te izbacivanje otpadnih voda.

Podsjetimo, danas se u Vrginmostu u 15 sati održava prosvjed koji organiziraju Zelena akcija i građanska inicijativa "Stop Phaten Plastic Recycling”, a kojim se zahtijeva potpuno zaustavljanje zagađenja plastičnim otpadom u Vrginmostu. Naime, za očekivati je da će se firma protiv koje su se lokalci i ekološke inicijative i ranije bunili, vrlo skoro žaliti na ukidanje dozvole za gospodarenje otpadom.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više