>

novosti logo

Vijesti / Kultura Vijesti / Kultura

Uklanjanje izložbe nedopustivo je u demokratskim društvima

Nakon što je iz biblioteke u Lazarevcu iznenada uklonjena izložba karikatura Predraga Koraksića Coraxa i Dušana Petričića, saopćenjem se oglasio srpski PEN centar. ‘Uklanjanje izložbe posle manje od 24 časa od trenutka kada je otvorena mora se smatrati zabranom i političkom intervencijom koja je nedopustiva u modernim i demokratskim društvima. Srpski PEN centar zahteva da se izložba karikatura Predraga Koraksića Coraxa i Dušana Petričića ponovo učini dostupnom za građane Lazarevca. Zahtevamo da javnost bude upoznata sa svim detaljima ovog događaja koji je izazvao veliko uznemirenje i pokazao da cenzura i autocenzura ponovo postaju deo svakodnevnog iskustva u našem društvu’, navodi se u saopćenju i dodaje da ‘u demokratskim društvima svim umetnicima mora biti omogućeno predstavljanje i objavljivanje njihovih radova, a nedozvoljena jeste jedino cenzura’.

Srpski PEN centar pozvao je sve kulturne institucije u Srbiji, kao i zaposlene u njima, da se odupru ‘opasnostima autocenzure i da odbace kao štetne, nedemokratske, protivustavne i protivne najboljim interesima našeg društva sve političke i bilo koje i bilo čije druge zahteve za cenzurom’.

Iako nema službenog objašnjenja, jasno je da je izložba zabranjena zbog afere oko Coraxove karikature objavljene u vikend-izdanju dnevnika Danas. Podsjetimo, na naslovnici Danasa objavljena je karikatura poslanika naprednjaka u Skupštini, Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića, kako plaču u naručju Adolfa Hitlera i Josepha Goebbelsa, tražeći da ih nahrane bočicama mlijeka.

Nakon što su u liku Hitlera naprednjaci prepoznali aluziju na njihovog lidera Aleksandra Vučića, krenulo je granatiranje autora karikature. Na Coraxa su se, među inima, obrušili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i jato režimskih tabloida. U reakciji Ministarstva kulture stoji da su naslovnica Danasa i Coraxove karikatura ‘krajnje neprimjereni’ i da na ‘moralno nedopustiv’ način stavljaju u kontekst Vučića, Martinovića i Orlića i tako dovode u pitanje njihovo dostojanstvo. Dragoljub Draža Petrović, urednik Danasa, odgovorio je Ministarstvu, nazvavši njihovu reakciju pritiskom na list koji uređuje: ‘To mnogo liči na saopštenja Islamske države, jer samo Islamska država i Ministarstvo kulture Srbije komentarišu karikature za koje je u celom svetu poznato da su parodija na stvarnost. Oni, ljudi, očigledno ne razlikuju Hitlera i Vučića, oni svi kažu da se na toj karikaturi nalazi Vučić, a evo ko želi nek’ nađe ovde, jel’ ovde negde vidite Vučića? Ovo je Goebbels, ovo je Hitler, znači nema Vučića.’

Sam Corax svoju karikaturu doživljava kao čin samoobrane. ‘Kako je moguće da oni pričaju ono u Skupštini, a da ja ne mogu da to komentarišem na ovaj način, u čemu je tu problem? Kad hoćete da žigošete nešto, vi napravite karikaturu koja preteruje u svojoj oceni, to je karakteristika svake dobre karikature’, rekao je on.

Aleksandar Vučić izjavio je da je karikatura ‘prikaz demokracije u Srbiji’. Međutim, mnogi se ne slažu s njegovom ocjenom, jer vjernijim prikazom demokracije u Srbiji doživljavaju zabranu izložbe ‘nepodobnih’ karikaturista i gotovo apsolutnu kontrolu medija, kojima ritam određuje bubnjanje tabloida i kontroliranog televizijskog programa, lišenih svake kritike na račun vlasti.

1/1