>

novosti logo

Piše R. I.

Uklonite 'Za dom spremni'

Neformalna građanska platforma za borbu protiv fašizma i antisemitizma pokrenula je potpisivanje peticije kojom se traži uklanjanje natpisa 'Za dom spremni' koji je osvanuo na spomeniku 9. bojni HOS-a u Splitu

Podsjetimo, splitski gradski vijećnik Luka Podrug, član HČSP-a, u otvorenom pismu je javno priznao da je on kreator pozdrava 'Za dom spremni' koji se nalazi na spomeniku. Podrug je u pismu pozvao nadležne institucije da ga pozovu na obavijesni razgovor kako bi te iste državne službenike 'naučio nešto o hrvatskoj povijesti'.

'Poštovani manipulatori, cenzori, krivotvoritelji i dvolični moralizatori, pozdrav Za dom spremni je sastavni dio znaka devete bojne HOS- a, a na spomeniku se nalazi poradi takve odluke Gradskog vijeća Grada Splita. Spomenik u trenutku postavljanja nije bio dovršen iz tehničkih razloga. Sada je dovršen, te je potpun i savršen, jer sadrži pozdrav Za dom spremni pod kojim su HOS-ovci živote dali. Pilić (op.a. - Damir Pilić) i ostali crveni pilići koji spomenik i cijelo Gradsko vijeće Grada Splita proglašavaju fašističkim zaslužuju samo javni prijezir', stoji u njegovom pismu.

Peticiju, kojom se sukladno ustavnom određenju Republike Hrvatske kao antifašističke zemlje te pratećim zakonskim odredbama od nadležnih tijela traži da se sa spomenika hitno ukloni nedavno uklesani natpis, možete potpisati ovdje.

U međuvremenu su snage policije uklonile natpis sa spomenika. U akciji koja se odigrala u srijedu navečer sudjelovalo je dvadesetak pripadnika interventne i redovne policije, a policajac koji je uklonio natpis je zbog zaštite identiteta nosio masku preko lica.

1/1