Novosti

Politika

Ukrajina u glavama

Dodik i Čović su vanjskim događanjima "smeteni", ali nisu odustali od razgradnje BiH. Ipak, ukrajinskog scenarija neće biti, ocjenjuje Šaćir Filandra

Large internacionala  ko%c5%beul

Bliži se vrijeme odluke – Dragan Čović i Milorad Dodik (foto Dejan Rakita/PIXSELL)

Rat u Ukrajini kao da je nakratko zamrznuo konflikte u Bosni i Hercegovini koja je mjesecima bila u krizi kakvu ne pamti još od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nije dugo, međutim, trebalo da se BiH prilagodi novoj situaciji, pa se postojeći konflikti sad gledaju kroz prizmu aktuelnog sukoba i toga ko čiju stranu podržava. Ni u ovom slučaju, kao ni u većini drugih, nema jedinstvenog stava. BiH je sankcije Rusiji uvela, ali srpski član predsjedništva Milorad Dodik sankcije ne priznaje. Na sastanku sa predstavnicima Evropskog parlamenta u Bruxellesu pozvan je da se distancira od Kremlja, a šef HDZ-a Dragan Čović pozvan je da se distancira od Dodika dok ovaj ne osudi agresiju Rusije na Ukrajinu.

- HDZ je ovdje izgubio subjektivitet i samostalnost svoje politike postavši u potpunosti ovisan o Dodiku - primjećuje Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Bez obzira na Dodikovo negiranje da je ruski čovjek, Filandra ističe da Dodik "razrađuje ruski scenarij prema kojem bilo ko u bilo kom dijelu svijeta, ako ima etnički homogenu jedinicu može da sačini svoju teritorijalno-političku jedinicu i pozove Ruse, ili nekoga drugog u pomoć, što je vraćanje Evrope u doba prije nacija."

- Dodik i Čović su vanjskim događanjima "smeteni", ali nisu odustali od razgradnje bosanskohercegovačke države. Čuče i čekaju svoju priliku, mada sam uvjeren da je voz takvih politika za sada već prošao i da će se morati prilagoditi normama aktualnog integracijskog političkog trenutka - ističe on.

A trenutak je takav, možda i pozitivniji nego ikad zbog straha od širenja ruskog uticaja. Tako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković podnijela zahtjev za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, na što je odgovorio specijalni predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

"EU stoji čvrsto iza jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njene duge historijske tradicije kao multietničkog i multikonfesionalnog društva. Budite uvjereni u našu nedvosmislenu predanost putu BiH ka EU-u", napisao je Borell u tekstu punom opštih mjesta. Filandra smatra da je ovo zaista dobar trenutak za EU da odmrzne pitanje prijema novih članica.

- Trenutak je dobar, posebno za EU, mada nisam siguran kako će stvari ići sa NATO savezom. Treba sačekati razvoj događaja na svjetskoj sceni, izbore u Srbiji, kritički valorizirati iskustva Ukrajine i donositi odluke. Mi, u načelu, želimo zapadne pare, ali ne prihvatamo njihova pravila igre. Još smo neozbiljni, skloni hajdučiji - objašnjava naš sagovornik.

Ipak, ne misli da će se nešto posebno desiti čak i ako EU ne reaguje brzo i odlučno sa zemljama Zapadnog Balkana. Filandra je optimista, pa tako smatra da, bez obzira na ishod rata u Ukrajini, sličnih dešavanja u BiH neće biti. Pa ipak, političke reperkusije ukrajinske krize bit će značajnije od ekonomskih kada je BiH u pitanju.

- Tu prije svega mislimo na dva momenta. Domaći politički akteri dovode se u poziciju odlučivanja o svom strateškom opredjeljenju – da li stvarno žele da pripadaju euroatlantskom svijetu i njegovim vrijednostima ili su duboko poslije pijanstva zaspali u balkanskoj krčmi, pa misle da se mogu i dalje "švercovati" na način da jedno govore, a drugo rade? Evropa, o kojoj niko više nema slatke iluzije, ipak je bosanska šansa, u svakom smislu, i domaći akteri će biti u prilici da se o tome očituju. Brine me jedino slabost i tromost briselskih institucija. Ukrajinski scenarij je u glavama nekih ljudi ovdje prisutan, srećom to nisu ključne političke figure i smatram da je realna procjena da kod nas sličnog dešavanja neće biti - nastavlja Filandra.

U tom slučaju će se teme koje su trenutno zanemarene uskoro vratiti na dnevni red, poput trenutno zamrznutih pregovora SDA-a i HDZ-a oko izbornog zakona. Naš sagovornik ističe da se između SDA-a i HDZ-a vodi stari dezinformacijski rat te da nema spremnosti za prevazilaženje rovovskih pozicija.

- Svaka strana je uvjerena da radikalizacija zahtjeva ide njoj u korist. Znam da bošnjačka strana neće prihvatiti nikakva antievropska, anticilivizacijska i antidemokratska rješenja, a ona se nažalost od strane Evropljana nude, tako da će događanja u Ukrajini utjecati i na evropske krojače nove Bosne, nadati se pozitivno, bez trulih kompromisa - zaključuje Filandra.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više