Novosti

Društvo

Umjesto da uklone mural ratnom zločincu, oni ga obnovili

HŽ infrastruktura zatražila je prije mjesec i pol dana da Gromovi uklone portal posvećen ratnom zločincu Mihajlu Hrastovu, ali on i dalje ne samo da "ukrašava" centar Karlovca, nego su ga Bad Blue Boysi i obnovili

Large hrastov

Mural posvećen ratnom zločincu Mihajlu Hrastovu (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Premda je od dopisa HŽ infrastrukture, u kojem ova državna tvrtka od udruge Specijalne jedinice policije Grom traži da u roku od deset dana ukloni mural posvećen pripadniku svoje jedinice i osuđenom ratnom zločincu Mihajlu Hrastovu, prošlo gotovo mjesec i pol dana po tom pitanju još uvijek ništa nije napravljeno. Dapače, umjesto da se sramotni mural u centru Karlovca ukloni, prema informacijama kojima raspolažu Novosti, pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys, koji su s Gromovima njegovi glavni autori, pretprošli vikend proveli su u radnoj akciji njegove obnove, s obzirom da je mural krajem prošle godine zaliven crvenom bojom.

Prije dva tjedna, 15. travnja, poslali smo pitanje HŽ infrastrukturi što je poduzela po tom pitanju, ali odgovor još uvijek nismo dobili. HŽ infrastruktura Gromove je upozorila da su na zidu upornjaka željezničkog nadvožnjaka Rakovac u Karlovcu izradili mural bez njihove suglasnosti. "Kako je predmetni mural izrađen bez suglasnosti HŽ Infrastrukture d.o.o. isto predstavlja oštećenje javnog vlasništva te vas ovim putem molimo da predmetni mural uklonite u roku od 10 dana od primitka ovog dopisa", stajalo je u dopisu HŽ-a poslanom na adresu karlovačke braniteljske udruge s potpisom predsjednika Uprave Ivana Kršića, inače rođenog Karlovčanina. Od tada je, kako smo već naveli, prošlo mjesec i pol dana, ali crtarija ne samo da nije uklonjena, nego je obnovljena.

Podsjetimo da je mural posvećen Hrastovu nacrtan u rujnu prošle godine, kada je i odlukom karlovačkog Gradskog vijeća koranski most dobio ime Most specijalne jedinice Grom. Hrastov je osuđen jer je na tom mostu 21. rujna 1991. godine ubio 13 razoružanih i zarobljenih rezervista JNA, dok je dvojicu ranio. Za ta djela odlukom Vrhovnog suda iz 2015. godine, u maratonskom procesu koji je trajao gotovo četvrt stoljeća, pravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora, da bi nakon odslužene dvije godine i 10 mjeseci bio pušten na uvjetni otpust.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više