Novosti

Politika

Umjesto da znamo više, znat ćemo manje

Udruga Gong tvrdi da će izmjene Zakona o pravima na pristup informacijama, za koje se zalaže povjerenik za informiranje, smanjiti dostupnost informacija iz tvrtki poput HEP-a, HAC-a, Hrvatskih željeznica, Hrvatskih šuma, Hrvatske lutrije, Plinacra…

Large hep

Zgrada uprave HEP-a (foto Borna Filić/PIXSELL)

Udruga Gong upozorila je u srijedu kako se novim izmjenama Zakona o pravu na pristup informacijama planira smanjiti broj tijela javne vlasti koja su dužna dostaviti tražene podatke javnosti. Riječ je o trgovačkim društvima poput HEP-a, HAC-a, Hrvatskih željeznica, Hrvatskih šuma, Hrvatske lutrije, Plinacra i sličnih.

Gong upozorava da bi takvo ograničenje pristupa podacima o radu i djelovanju javnih poduzeća, koja, tvrde, ionako posluju na niskoj razini transparentnosti, predstavljalo značajan koruptivni rizik i značilo sakaćenje Zakona kao važnog alata za suzbijanje korupcije.

“Posebno smo zabrinute što takvo rješenje predlaže povjerenik za informiranje, nadležan za zaštitu prava na pristup i ponovnu uporabu informacija”, upozoravaju u Gongu te dodaju kako im je Ured povjerenika za informiranje odgovorio kako se izmjena opravdava Direktivom o otvaranju podataka javnog sektora, zbog koje se Zakon i mijenja.

No, tvrde iz Gonga, setove podataka koje će javna poduzeća morati objavljivati ovisit će o inicijativi pojedine vlade.

“Izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama trebale bi stupiti na snagu već u srpnju ove godine zbog rokova propisanih Direktivom o otvaranju podataka javnog sektora, a imena članova i članica radne skupine za izradu nacrta prijedloga izmjena objavljena su tek u veljači. Među njima tek je jedna predstavnica akademske zajednice i jedna predstavnica organizacija civilnog društva, niti jedan novinar_ka niti Hrvatsko novinarsko društvo kao strukovno udruženje. Ukratko, u sastavu radne skupine Ministarstva pravosuđa i uprave najmanje je korisnika otvorenih podataka”, zaključuju u Gongu i poručuju kako je sve navedeno razlog za zabrinutost te da bi uvođenje Direktive u zakon moglo rezultirati upravo suprotnim učinkom od onoga koji se Direktivom nastojalo postići - a to je otvaranje podataka za ponovnu upotrebu svima i besplatno.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više