Novosti

Kronika

Umrežena mladost Europe

Kroz projekt umrežavanja više puta su se susreli i upoznali mladi pripadnici nacionalnih manjina Srbije, Crne Gore, Mađarske i Kosova

5oyp1cps4mx0f4h1w5ccpj2ivgt

Tatjana Dragičević i Emina Đurašević 

U sklopu projekta ‘Manjinski glasnici’ (Minority Messengers), pokrenutog od strane Mladih europskih nacija (The Youth of European Nationalities -YEN), članovi Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj već su se niz puta susreli sa svojim vršnjacima iz jugoistočnih europskih zemalja.

- Temeljni cilj projekta, koji će se provoditi tri godine u različitim fazama, jest jačanje položaja nacionalnih manjina na lokalnoj razini i umrežavanje mladih uz podršku YEN-a – protumačila je Emina Đurašević, predstavnica SNV-a i koordinatorica ovdašnje ‘karike’ povezivanja europske mladosti.

- Mladim glasnicima zadatak je manjinske organizacije mladih na svom području potaknuti na suradnju u ostvarivanju osnovnog cilja projekta, kako bi se što osnaženije i u što većem broju pridružile YEN-ovoj mreži – kaže Đurašević.

Članovi Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj su u sklopu ‘Glasnika’ već putovali za Crnu Goru, Mađarsku, Srbiju i Kosovo kako bi upoznali mlade pripadnike tamošnjih manjinskih zajednica te se, kroz razmjenu iskustava, bolje upoznali s njihovim položajem. U Crnoj Gori su se tako sredinom septembra susreli s predstavnicima organizacije Mladi Romi iz Podgorice te tom prigodom razgovarali o njihovom društvenom, etničkom, pravnom, političkom i kulturnom položaju te problemima vezanima uza zapošljavanje, obrazovanje, identitet, stigmatizaciju, diskriminaciju i egzistenciju u toj zemlji uopće. Više o tome rekla nam je članica hrvatske delegacije Tatjana Dragičević.

- Posebno smo se bavili manjinskim organizacijama u Crnoj Gori i Hrvatskoj koje imaju ustavni legitimitet, odnosno aktivnostima Mladih Roma i našeg SNV-a – kaže ona.

Delegacija u kojoj je bila Dragičević posjetila je podgorički Srpski nacionalni savjet (SNS), gdje su imali priliku vidjeti kako rade manjinski mediji, Srpski radio Crne Gore te portal i televizija Srba u Crnoj Gori. Ondje se razgovaralo ne samo o historijskom, političkom i društvenom položaju srpske manjine u obje zemlje nego i o načinima financiranja krovnih manjinskih organizacija, stanju prije i nakon osamostaljenja nekadašnjih republika od federativne zajednice, s posebnim naglaskom na perspektive opstanka srpskog naroda u ‘dijaspori’.

Omladinska mreža je potkraj septembra posjetila i svoje mlade sunarodnjake u Mađarskoj. Igor Drvendžija, koji im je u prostorijama Srpskog obrazovnog centra u Budimpešti predstavio ovdašnje organizacije i položaj svoje manjine, zadovoljan je susretom.

- Uspostavili smo kontakt s mladim Srbima iz Hrvatske koji su otvoreni za suradnju na ovom zajedničkom manjinskom projektu i drugim aktivnostima. Moram reći da sam zadivljen njihovom organiziranošću i kvalitetom rada – sumirao je on.

Krajem prošlog mjeseca u Beogradu je upriličen susret s potpredsjednikom srpsko-cincarskog udruženja ‘Lunjina’, ujedno i potpredsjednikom organizacije YEN, Marinom Bodrožićem radi razgovora o trenutnim i budućim zajedničkim projektima. Potom se delegacija zaputila na Kosovo gdje se susrela s predstavnicima srpskih organizacija i nevladinih udruženja kao što su Communication for social development - Gračanica, Aktiv - Kosovska Mitrovica, UN HABITAT Kosovo.

- Pozicija Srba na Kosovu prilično je komplicirana, no dobro je što su ljudi ondje pozitivni: vide napredak i poboljšanje u odnosu na početak milenija, jer tenzije više nisu jake kao što su tada bile. Boljoj ekonomskoj ali i društvenoj situaciji pridonose i brojni dostupni projekti iz fondova EU. Da zaključim, projekat ‘Manjinski glasnici’ se zasad uspješno odvija. Ostajemo u kontaktu s novostečenim manjinskim prijateljima te nalazimo moguće kanale suradnje, trudimo se i dalje jačati i umrežavati naše organizacije kako na regionalnom tako i na evopskom nivou – završila je SNV-ova koordinatorica Emina Đurašević.

Kad projekt 2021. godine bude pri kraju, izdat će bilten iz kojeg će se moći iščitati što se u tri godine saznalo po pitanju manjinskih problema. Taj će bilten ipak ponajprije biti fokusiran na mlade, odnosno na probleme s kojima se oni kao pripadnici manjinskih zajednica suočavaju u pojedinim zemljama i regijama, ali će se kroz to kristalizirati i šira slika o stanju europskih manjina.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više