Novosti

Kronika

Умрeжeни Нeгoслaвци

Бeсплaтни интeрнeт увeдeн у oпштини нa истoку Хрвaтскe: Oпштинa je зa бeсплaтни вajфaj дoбилa бeспoврaтнa срeдствa Eврoпскe униje у изнoсу oд 15 хиљaдa eврa

Szhw2kpgwvf3nuqfu56mht7ugtx

Opština Negoslavci završila je projekat uvođenja besplatnog WiFi interneta. Kroz projekat je povezano 12 pristupnih tačaka unutar teritorije te opštine čime je osigurana kvalitetna pokrivenost tom uslugom na nekoliko lokacija, a to su: zgrada Opštine Negoslavci, zgrada Projekt centra, ambulanta, Fudbalsko igralište, dečje igralište, groblje i centar Negoslavaca.

Opština Negoslavci se prijavila na projekt Vajfaj for EU putem javnog poziva Izvršne agencije za inovacije i mreže pa je dobila bespovratna sredstva Evropske unije u iznosu od 15 hiljada evra.

- Projekat smo proveli u saradnji sa LAG-om Srem. Važno nam je da naši meštani imaju besplatan internet, a posebno mladi ljudi koji se u velikom broju okupljaju u našem Fudbalskom klubu u kojem imamo četiri selekcije - kaže načelnik Dušan Jeckov.

Tokom prvog poziva za dodelu vajfaj for EU sredstava koji je proveden od 7. do 9. novembra 2018. godine prijavilo se više od 13 hiljada opština iz cele Europe. Vaučere u vrednosti 15 hiljada evra dobilo je njih 2.800 te su u roku od 18 meseci morale osigurati uspostavu pristupne tačke za Vajfaj for EU. Na konkurs se prijavilo 366 jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske od kojih je 224 i dobilo finansijska sredstva. Među njima je bila i Opština Borovo na čijem je području desetak lokacija pokriveno besplatnim bežičnim internetom i to nekoliko dečjih igrališta, zgrade opštine, dečjeg vrtića, osnovne škole i dobrovoljnog vatrogasnog društva te etno-kuća, ribolovački dom i mesno groblje.

U drugom pozivu koji je održan od 4. do 5. maja prošle godine odaziv je takođe bio odličan, a prijavilo se više od 10 hiljada opština, čak četiri hiljade u prvih deset sekundi nakon otvaranja prijava. U drugom pozivu odobreni su projekti 142 hrvatska grada i opštine. Ukupna vrednost programa Vajfaj for EU je 120 miliona evra do kraja 2020. godine.

Pristup sistemu je jednostavan. Dovoljno je na postavkama mobilnih telefona i kompjutera pod ponuđenim bežičnim vezama pronaći WiFi4EU, kliknuti i prijaviti se, a potom se sigurno upustiti u internetsku pretragu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više