>

novosti logo

Napadačima na novinarke kraj crkve u Splitu prijeti do pet godina zatvora

Kako je i najavio, don Josip Delaš održao je misu u crkvi u splitskom prigradskom naselju Sirobuji, za koju policija, kako kažu, nije znala. Nekoliko prisutnih fizički je napalo novinarku i snimateljicu zbog čega je policija privela dvojicu i pokrenula krim istragu

Nastavlja se samovolja pojedinih svećenika koji ignoriraju i mjere ograničavanja okupljanja Nacionalnog stožera Civilne zaštite i Hrvatske biskupske konferencije da se tokom pandemije koronavirusom ne održavaju mise. Među onima koji uporno ne žele poslušati nadležne prije svih je svećenik Josip Delaš, župnik u splitskom prigradskom naselju Sirobuja.

Delaš je prije tjedan dana jasno kazao policajcima da mu nitko, pa ni oni, ne može narediti da crkvu drži zatvorenom i da će održati misu za Uskrs, zbog čega je zaradio prekršajnu prijavu. To mu pritom nije bilo dosta pa je još zazvao Boga da kazni policajce. Kako je najavio, tako je i bilo. U nedjelju je, na Uskrs kada ga slave vjernici Katoličke crkve, otvorio crkvu i u prisutnosti 20-ak vjernika održao misu u župi Svetog Leopolda Bogdana.

Događaj su došli popratiti novinari koje je najprije verbalno napao velečasni, poručujući im da neka ih 'odnese đava čim prije'. Pritom su napadnute dvije novinarke i snimateljica. Novinarka Dalmatinskog portala Živana Šušak Živković grubo je gurnuta dok je mobitelom prenosila događaj. Nepoznate osobe su joj uzele uređaj i bacile ga na pod. Ni to im nije bilo dosta, nego su joj još i prikliještili ruku na crkvena vrata.

Napadnuta je snimateljica N1 televizije Ivana Sivro, koju su, kao i ostale novinare, vrijeđali i vjernici i stanovnici okolnih kuća. Iz N1 kažu da je snimateljica bila izložena brojnim uvredama, ne samo svećenika Delaša, već i okupljenih građana. 'Jedan od njih je, iz svojeg automobila i s očitom namjerom, krenuo i u fizički napad na našu snimateljicu, što je dokumentirano i zabilježeno na snimci. Podatke o napadu i sve informacije proslijedili smo Ministarstvu unutarnjih poslova. Izražavamo punu solidarnost sa svim napadnutim novinarkama i novinarima i pružamo punu zaštitu i pomoć našoj snimateljici', poručili su s N1 televizije.

Pred crkvu u splitskoj Sirobuji stigla je i policija koja je, kako javlja Slobodna Dalmacija, čekala kraj mise kako bi ispitala što se dogodilo. Isti medij dodaje kako su se okupljeni vjernici obratili i njihovoj novinarki, upozorivši je da je ‘bolje da ide ća’.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u nedjelju na redovnoj dnevnoj tiskovnoj konferenciji da su privedena dvojica napadača i da je pokrenuta kriminalistička istraga zbog kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa ili je u javnoj službi, kao i zbog oštećenja tuđe stvari.  

Prema Kaznenom zakonu, članku 315.b, na koji se odnosi ova kvalifikacija, 'tko osobu u obavljanju poslova od javnog interesa ili javnog službenika u obavljanju javne službe silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu spriječi u obavljanju poslova od javnog interesa ili javne službe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine', a ako je pritom toj osobi nanijeta tjelesna ozljeda, raspon kazne povećava se na od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Božinović je kazao da ozljede napadnutih još uvijek nisu kvalificirane. Prema neslužbenim informacijama, napadnuta novinarka Dalmatinskog portala Živana Šušak Živković potražila je pomoć na Hitnoj pomoći zbog ozlijeđene ruke.

Objašnjavajući zašto nije bilo policije ispred crkve, s obzirom da je svećenik jasno najavio da će za Uskrs održati misu, rekao je da su mu iz splitske policije kazali da se situacija zadnjih dana smirila i da nisu imali dojavu da će u 10 sati biti misa. Kazao je da se sa županijskom Civilnom zaštitom dogovorio da se ubuduće organiziraju službe koje će spriječiti buduća okupljanja u crkvi, kao što se to radi i inače na javnim mjestima. 'Policija će svoj dio posla odraditi', obećao je Božinović.

Splitsko-makarska nadbiskupija ogradila se u nedjelju od ponašanja, izjava i stavova svećenika Delaša koji je jutros. 'Još jednom izražavamo žaljenje i želimo se ispričati za ponašanje našeg svećenika don Josipa Delaša. Ograđujemo se od njegovih izjava i stavova. Sigurno da i jutrošnji nemili događaj nimalo ne pridonosi kršćanskoj proslavi Uskrsa - Krista koji svojim učenicima i svima nama donosi svoj mir', poručili su iz nadbiskupije.

Reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je šokirano današnjim napadima. 'Iako je policija privela napadače, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osudio napad, a Splitsko-makarska nadbiskupija se ogradila od Delaša, smatramo kako to nije dovoljno. Ponašanje Crkve u danima koji su prethodili ovom događaju bilo je neodgovorno, a najviši državni dužnosnici o napadima na novinarke i novinare i dalje upadljivo šute. Upozoravamo kako je riječ o trećem incidentu u Splitu u kratko vrijeme te kako su mete svaki put bile novinarke. Prije desetak dana neugodnost od policijskog službenika doživjela je kolegica Silvana Uzinić, novinarka Slobodne Dalmacije, a zatim se prije nekoliko dana policajac na grub način obrušio na HRT-ovu novinarku Ivanu Šilović', kažu iz HND-a upozoravajući da je očito otvoren lov na novinarke i novinare te da je stvorena atmosfera linča u kojoj su novinari krivi za sve zbog čega traže da državni vrh jasno i nedvosmisleno osudi posljednje napade.

1/1