>

novosti logo

Piše T.O.

Uoči pravoslavnog Božića razbijene dvojezične ploče

Goste prijema Srpskog narodnog vijeća, koji je se tradicionalno organizira povodom proslave pravoslavnog Božića, danas će u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva dočekati razbijene ploče na kojima su na latinici i ćirilici ispisana djela nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora

Nakon što je u oktobru održao predizborni skup inicijative ‘DNO - desnica novih obećanja’, tokom kojeg je dirigirao skupinom mladih Roma koji su kombinirali katoličke crkvene pjesme s ustaškima i izvikivali parole govora mržnje, umjetnik Siniša Labrović osmislio je rad ‘Razbijanje latinice’. Labrović je rad danas postavio u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, neposredno prije početka prijema Srpskog narodnog vijeća, koji se tradicionalno održava povodom proslave pravoslavnog Božića. SNV-ove goste će dočekati 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisani rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora. Labrović je tako ‘razbio’ dijela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića.

Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva. Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. godine izazvalo je protest veterana, koji je uskoro prerastao u protest protiv prava Srba. Sve to rezultiralo je povećanom razinom govora mržnje i promicanja etničke netolerancije koji su još uvijek prisutni u javnom prostoru, kao i odlukom vukovarskog gradskog vijeća o zabrani korištenja ćirilice u tom gradu.

1/2