Novosti

Kronika

Upis novih đaka

Srpska pravoslavna opšta gimnazija "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu upisuje novu generaciju učenika u školsku 2021/2022. godinu. Prvi dan prijave je 25. jun, a završni 7. jul

Large gimnazija goran stanzl

Obećavaju kvalitetno obrazovanje – Srpska gimnazija (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Srpska pravoslavna opšta gimnazija "Kantakuzina Katarina Branković" u školskoj godini 2021/2022. upisuje u prvi razred ukupno 24 učenika.

Kako je naglasio direktor škole, protojerej stavrofor Slobodan Lalić, boduju se prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale, u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, dakle od 5. do 8. razreda. Također se boduju zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja (7. i 8.) iz predmeta "hrvatski jezik", "matematika", "prvi strani jezik", "geografija", "historija" i "biologija". Bodovni prag je 56 bodova, u što su uključeni i rezultati postignuti na takmičenjima.

Učenici koji su osnovnoškolsko obrazovanje završili izvan Hrvatske, a koji su državljani Hrvatske ili neke od zemalja Evropske unije, upisuju se pod jednakim uslovima kao učenici koji su osnovnu školu završili u Hrvatskoj, ali radnje oko upisa ne obavljaju njihovi razrednici nego sve ide posredstvom Središnjeg prijavnog ureda.

- Radimo po programu za opšte gimnazije Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, a nastava se izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, u skladu s modelom A, uz učenje hrvatskog jezika. Jednako tako, u grupi društveno-humanističkih predmeta, uz sve što je moguće naučiti u dominantnom programu, učimo o istoriji i kulturi Srba te čitamo srpsku književnost. O hrišćanstvu, izuzetnom vjerskom i društvenom pokretu, saznajemo na satima pravoslavne vjeronauke. Zbornica i učionice su nam multikulturalne i multikonfesionalne. Svima koji se ovdje žele školovati, želimo uputiti iskren poziv da su dobrodošli - naglašava o. Lalić.

Jedna od prednosti Gimnazije je da manji broj učenika omogućuje kontinuiranu obrazovnu i odgojnu posvećenost svakom učeniku, takoreći individualan pristup. Nastava se izvodi u modernom zdanju, izgrađenom 2011. godine. Škola je opremljena knjižnicom, kabinetima za biologiju, kemiju, fiziku, informatiku, sportskom dvoranom i kino-dvoranom. Sve učionice imaju projektore, a nastavnici prijenosna računala. Obavezni strani jezici su engleski i njemački, a izborni predmeti su pravoslavna vjeronauka, informatika i ekologija.

- Škola je prepoznatljiva po uspjesima učenika u geografiji, istoriji, hrvatskom i srpskom jeziku - skromno kaže Lalić. Trebalo bi dodati i da su se maturanti ove škole uspješno upisivali i završavali raznovrsne fakultete, od društvenih i humanističkih do matematike, informatike, elektrotehnike i medicine, koliko u Hrvatskoj, toliko u drugim državama.

Učenici se za upise prijavljuju putem elektronske aplikacije na www.upisi.hr gdje dobivaju sve korisne informacije. Prvi dan za prijave je 25. jun, a završni 7. jul 2021. godine. Dodatne informacije i pojašnjenja zainteresirani mogu dobiti na adresi Gimnazije: Sveti Duh 122, Zagreb, tel/faks: 01/48 52 871, kao i na internetskim adresama: gimnazija@srpskagimnazija-zg.org i www.srpskagimnazija-zg.org

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više