Novosti

Politika

Upravo izabranog ministra Barišića kolege prijavile za plagijat

Tjednik Novosti u novom broju ekskluzivno donosi faksimile prijave za plagijat koju je protiv novoimenovanog ministra obrazovanja Pave Barišića podnijela skupina kolega. Zaprimanje prijave potvrdila nam je Agencija za znanost i visoko obrazovanje

Nxrfjf5pj0deu4axx2ewo2g8kp1

Pavu Barišića je unatoč svim aferama Andrej Plenković postavio za ministra obrazovanja (foto Robert Anić/PIXSELL)

Agencija za znanost i visoko obrazovanje potvrdila je Novostima da je još 2011. godine Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju zaprimio prijavu protiv novog ministra obrazovanja Pave Barišića zbog plagiranja više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora. Po prijavi se nikada nije postupalo zbog isteka mandata Odbora, čiji je novi sastav Sabor potvrdio tek 2014. godine. Sadašnji predsjednik Odbora akademik Vlatko Silobrčić kazao je Novostima da nikakvog prijenosa podataka o prethodnim prijavama između dva sastava Odbora nije bilo, ali da će prijavu protiv Barišića za koju je doznao od Novosti potražiti u arhivu Odbora.

Tjednik Novosti u novom broju objavljuje faksimile prijave koju je protiv Barišića podnijela skupina kolega, tvrdeći da je Barišić u svojem članku objavljenom na stranom jeziku u jednom filozofskom časopisu plagirao više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora. U prijavi je pomno prikazana usporedna analiza spornih dijelova Barišićevog članka i navodno plagiranih dijelova tuđih radova, kojom su uočene brojne podudarnosti, poput preuzimanja ideja i formulacija, pa čak i doslovnog kopiranja bez navođenja autora ili izvora. Barišić je tako, stoji u prijavi, preuzimao koncepte niza svjetski poznatih teoretičara koje nijednom nije spomenuo u svojem članku.

‘Bili smo dužni prema pozitivnim propisima znanstvene zajednice i kodeksima to prijaviti’, kazao je Novostima jedan od Barišićevih prijavitelja, docent na Sveučilištu u Zagrebu, kojem je čudno što njihova prijava do danas nije procesuirana.

Andrej Plenković postavio je Barišića za ministra obrazovanja unatoč brojnim aferama koje se za njime vuku, a detalje o optužbama kolega za njegovo plagiranje tuđih znanstvenih radova pročitajte u tjedniku Novosti koji je u petak na kioscima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više