Novosti

Društvo

"Uradi sam" cesta

Znaju li benkovačke gradske vlasti i lokalni mediji da su mještani Bjeline prikupili 35.000 eura za asfaltiranje puta u selu? Da li itko mari za to što su samoorganizirani Bjelinjani prikupili veliku svotu novca za minornu komunalnu infrastrukturu koja je u nadležnosti lokalne samouprave?

Large intrigator  anja

Ilustrativna fotografija (foto Zmaj123/Wikimedia Commons)

Znaju li benkovačke gradske vlasti i lokalni mediji da su mještani Bjeline uspjeli prikupiti 35.000 eura za asfaltiranje puta u selu? Da li itko mari za to što je osamdesetak stalnih mještana, uz pomoć raseljenih prijatelja i sunarodnjaka, prikupilo veliku svotu novca za minornu komunalnu infrastrukturu koja je, naglasimo to, u nadležnosti jedinice lokalne samouprave? Samoorganizirani Bjelinjani u zadnjih šest mjeseci skupljaju donacije putem udruge "Baština Bjeline" jer se, kako navode, gradsko rukovodstvo godinama oglušuje na njihove molbe.

Cesta dužine 750 metara, koja vodi do mjesnog groblja i pravoslavne crkve, nalazi se na brdu Brežina. Svake dvije godine put bi ravnali šljunkom, no čim bi napadala veća kiša vodena bujica bi ga razorila pa bi postalo nemoguće do groblja stići autom. Zbog velikih rupa na nasutoj cesti ni komunalni radnici nisu mogu često odvoziti otpad s groblja.

Bjelinjani su do kraja septembra uspjeli asfaltirati gotovo 80 posto ceste. Ostalo im je još samo 130 metara, ali udruga za taj pedalj asfalta na svom računu više nema donacija. Bez financijske i logističke podrške vlasti se ne može, bez obzira na upornost Bjelinjana da naprave ono što nikako nije zadatak jedne udruge građana.

Valja istaknuti da je Grad Benkovac u maju ušao u drugu fazu projekta rekonstrukcije i sanacije nerazvrstanih cesta. Iznos za sanaciju cesta popeo se na malo više od 42 milijuna kuna, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava. Gradonačelniku Tomislavu Buliću iz udruge su predložili da se u gradskom proračunu za 2023. dio sredstava preusmjeri u onaj dio Bjeline gdje žive Srbi. Svi putevi gdje žive bjelinski Hrvati već su asfaltirani.

- Tražimo da Benkovac u 2023. asfaltira preostalih 130 metara puta do groblja u Bjelini, zatim glavni, južni ulaz u zaselak Gračak, te put kroz Gračak, kao i put u Kalanjevoj Dragi. Tražimo da postave putokaze na javnim putovima do groblja i crkve u Bjelini - poručili su Bjelinjani gradskim vlastima, uz napomenu da je vrijeme za napuštanje dosadašnje diskriminatorne politike prema srpskom stanovništvu u Bjelini.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više