Novosti

Kronika

"Урaнaк" o Oстрoцинскoм

Српскo културнo удружeњe Урaнaк из Вaрaждинa прoвoди прojeкт пoсвeћeн дjeлoвaњу вeликoг жупaнa вaрaждинскoг и прeдaнoг илирцa Oгњeслaвa Утjeшинoвићa Oстрoжинскoг

Large 4

Predsjednica Uranka Olivera Petrović i gradonačelnik Ivan Čehok

U Gradskoj vijećnici u Varaždinu, održano je potpisivanje ugovora sa udruženjima iz područja kulture o donaciji sredstava za projekte u 2021.godini. Ugovore sa osmero predstavnika udruženja iz oblasti kulture potpisao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Ugovor o sufinanciranju projekta sa gradonačelnikom Čehokom na iznos od 3.000 kuna, u ime Srpskog kulturnog udruženja Uranak, potpisala je predsjednica Uranka i članica Vijeća srpske nacionalne manjine Olivera Petrović. Projekt Uranka nazvan je "Ognjeslav Utješinović Ostrožinski -Veliki župan varaždinski i ilirac".

- Program je zamišljen kao višegodišnja aktivnost s nizom projekata, a cilj svakog projekta bi bio upoznavanje javnosti s jednom od značajnih povijesnih ličnosti koje su svojim djelovanjem ostavile neizbrisivi trag u našem varaždinskom kraju. Ovogodišnji projekt je posvećen djelovanju velikog župana varaždinskog Ognjeslava Utješinovića Ostrožinskog, bliskog prijatelja bana Josipa Jelačića i predanog ilirca koji je svojim djelovanjem dao veliki doprinos Varaždinu i Varaždinskom kraju - izjavila je Olivera Petrović.

Ovim, prvim projektom, predviđena su mjesečna predavanja preko Zoom platforme za svaku pojedinu od četiri teme: Biografija Ognjeslava Utješinovića Ostrožinskog (maj 2021., predavačica Olivera Petrović), Kulturno i društveno djelovanje (jun 2021., predavačica Jasminka Vujasinović), Društvena, politička i gospodarska situacija u vrijeme djelovanja Ostrožinskog u gradu Varaždinu (jul 2021., predavačica Spomenka Težak), Predavanje o velikom projektu-iniciranje izgradnje pravoslavne crkve Svetog Georgija u Varaždinu i sama izgradnja uz mogućnost realizacije: Dan otvorenih vrata pravoslavne crkve Svetog Georgija u Varaždinu (avgust 2021.). Točni datumi i vrijeme pojedinih predavanja bit će naknadno saopćeni.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više