Novosti

Kronika

Uređenje karlovačkog Židovskog groblja

Nastavljaju se radovi na počivalištu i spomeniku kulture: Radovi su nastavljeni na sanaciji fasade mrtvačnice, izmjeni stolarije na prozorima i ulaznim vratima

Large 5

Mrtvačnica na karlovačkom groblju (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Nastavljeni su radovi na konstruktivnoj i građevinskoj sanaciji mrtvačnice na karlovačkom Židovskom groblju. Radovi su nastavljeni na sanaciji fasade i izmjeni stolarije na prozorima i ulaznim vratima. Time će biti završena obnova vanjskog dijela objekta čime će se osigurati otpornost na negativne utjecaje atmosferskih prilika i posebno vlage. Vrijednost ovih građevinskih radova se procjenjuje na 433.000 kuna. Ministarstvo kulture i medija za ove je radove osiguralo 300.000. kuna, a ostatak je osigurao Grad Karlovac. Iz Grada podsjećaju da su već ranije izvedeni određeni građevinski radovi na sanaciji na mrtvačnici Židovskog groblja, jer je zbog oborinskih voda bila ugrožena statička sigurnost te je bilo potrebno izvesti sanaciju temelja i usmjeriti oborinske vode tako da više ne ugrožavaju objekt.

Isto tako, krovište mrtvačnice je zbog dotrajalosti predstavljalo opasnost za objekt zbog utjecaja vlage na zidove. Unutrašnjost objekta je bila u lošem stanju također zbog utjecaja vlage i loše hidroizolacije.

Do sada su izvedeni radovi na sanaciji temelja, sanaciji krovišta kroz uređenje odvodnje, izvedeni su radovi na uređenju čestice, odnosno odvodnji, izvedena je statička stabilizacija objekta ugradnjom betonskih vijenaca sa metalnim sponama, sanacija unutarnjih zidova, skidanje stare žbuke i stavljanje nove žbuke te izrada betonske podloge, odnosno podne ploče u unutrašnjosti.

Nastavak radova planiran je u idućoj godini kroz uređenje unutrašnjosti objekta te vraćanje originalnih slika na stropove i zidove mrtvačnice. Radovi se izvode pod kontrolom konzervatora jer se radi o zaštićenom objektu kulture.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više