Novosti

Kronika

Uređen antifašistički spomenik u Blagaju

Antifašistički aktivisti iz Zagreba, Karlovca, Vojnića i Veljuna u šestoj akciji obnovili su spomen područje gdje su od 6. do 9. maja 1941. godine ustaše pobili 525 stanovnika šire okolice Veljuna i tog dijela Korduna

722nycl7aniyiqvs57f4hbjaa8k

Antifašistički aktivisti iz Zagreba, Karlovca, Vojnića i Veljuna uredili su još jedan antifašistički spomenik. Šesta je to po redu njihova akcija, a ovog puta radilo se na obnovi, sitnijim popravcima, čišćenju i bojanju spomen područja u Hrvatskom Blagaju. Tamo su na pravoslavni Đurđevdan, od 6. do 9. maja 1941. godine ustaše pobili 525 stanovnika šire okolice Veljuna i tog dijela Korduna. Posmrtni ostaci nevinih civilnih žrtava, nakon Drugog svjetskog rata, preneseni su iz Blagaja u zajedničku spomen kosturnicu u Veljunu. Ovom akcijom sada je uređeno i samo mjesto zločina. Inicijator uređenja i ovog spomenika je Tatjana Vujičić Vlačić. Sa njom su radili Jadranka Radatović, Jasna Ivošević, Tatjana Protulipac, Dušan Crnković i Srebrenko Banda.

- Stratište u Blagaju je mjesto pogibije moga djeda, strica i djedovog brata, Jasninog djeda i Srebrenkovog pradjeda. Boju za spomenika u iznosu od 300 kuna platilo je Udruženje antifašista iz Karlovca. Na proljeće nas čeka čišćenje borove šume koja okružuje sam spomenik – kaže Tatjana Vujičić Vlačić. Do sada je ova skupina uredila spomenike u Veljunu, Šljivnjaku, Cvijanović brdu, Bandinom selu i Lapovcu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više