Novosti

Kronika

Уручeни jeднoкрaтни изнoси зa успeшнo висoкo шкoлoвaњe

35 студeнaтa je oствaрилo прaвo нa jeднoкрaтну нoвчaну пoмoћ ЗВO-a у изнoсу oд 2.000 кунa

Large 2studentarija zvo  1

Studenti na dodeli pomoći

U Zajedničkom veću opština u Vukovaru upriličeno je potpisivanje ugovora sa 35 studenata koji su ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć ove institucije u iznosu od 2.000 kuna. Na konkurs se javilo 46 studenata, a glavni kriterijumi su bili uspeh u školovanju i socijalno-materijalni status. Mnogi od njih nisu uspeli ostvariti nikakvu stipendiju pa im je ova jednokratna pomoć dobrodošla. Marija Grozdanić iz Mirkovaca, studentkinja četvrte godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, ističe kako joj ova pomoć puno znači.

- Znači mi pre svega za troškove školovanja i kupovinu knjiga jer nam je potrebno baš dosta literature, a sve to košta. Volela bih da se nakon fakulteta vratim ovde, da nađem posao, a posle da upišem specijalizaciju - govori Marija. Slično razmišlja Bojan Gavrilović, student četvrte godine Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku - smera mehanizacija. Planovi su mu, kaže, da ostane u svom mestu i nastavi porodični posao u poljoprivredi. Milici Ajduković iz Borova, studentkinji treće godine klavira na Akademiji za umetnost i kulturu u Osijeku ovaj iznos će dobro doći za pokrivanje studentskih troškova.

- Uvek treba novca ili za kopiranje ili za knjige pa i za samu hranu, pogotovo za studente koji ne žive u mestu prebivališta – ističe Milica zahvalivši ZVO-u. Milica svoju budućnost takođe vidi u zavičaju, a želja joj je da postane profesorka klavira u nekoj muzičkoj školi. Ovo je druga godina da ZVO na ovaj način pomaže studentima srpske nacionalnosti.

- Mnogo ulažemo u domen obrazovanja od vrtića do srednje škole, a za fakultetsko obrazovanje ranije nije bilo sredstava da se napravi ovakav iskorak - rekao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić koji se zajedno s predsednicom Odbora za obrazovanje Milicom Stojanović obratio okupljenim studentima. Pozvali su ih da se po završetku studija vrate i pomognu svojoj zajednici kao njeni istaknuti članovi.

- Jako nam je bitno da po završetku svojih studija dođu ovde da žive, a naša je dužnost da im pomognemo tokom obrazovnog procesa, ali i kasnije kod pronalaženja posla. Potpisivanje ugovora bila je prilika da malo porazgovaramo  pa smo videli da među njima ima i deficitarnih zanimanja pa se nadamo da će im jednog dana biti lakše da pronađu posao. Najmanje što kao institucija možemo da učinimo je da im finansijski pomognemo te da njima i njihovim roditeljima olakšamo studijske dane – rekao je Jeremić i najavio da za iduću godinu u ZVO-u planiraju da povećaju broj studenata na 40, a iznos pomoći na 3.000 kuna.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više