Novosti

Kronika

Усeљeњe у нoви дoм

Прoстoр зaкупили пo нajпoвoљниjoj цeни кojу je Црквa мoглa дa пoнуди, рeкao je прeдсeдник вукoвaрскe "Прoсвjeтe" Mилeнкo Живкoвић

Large prosvjeta vukovar

Ispred Galerije nazvane po Branimiru Kuruciću

Vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" uselio je u nove prostorije u zgradi Parohijskog doma Druge vukovarske parohije. Reč je o reprezentativnom objektu čiju je izgradnju započeo pokojni prota Jovan Radivojević. U njemu će vukovarska "Prosvjeta" održavati programe i smestiti bogat fond slika nastalih na likovnim kolonijama "Boje Vukovara" tokom više od dve decenije.

- Ono o čemu smo sanjali postalo je stvarnost jer sad imamo vlastitu kuću. Prota Jovan nas je zadužio jer je njegova želja bila da ovaj prostor zaživi. U dogovoru sa Eparhijom osečkopoljskom i baranjskom te episkopom Heruvimom, mi smo prostor zakupili po najpovoljnijoj ceni koju je Crkva mogla da ponudi - rekao je predsednik vukovarske "Prosvjete" Milenko Živković. Otvorena je i Galerija slika koja nosi ime pokojnog Branimira Kurucića, najistaknutijeg kulturnog radnika na prostoru istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

- "Boje Vukovara" je jedna od aktivnosti koju smo zajedno sa pokojnim Brankom započeli još 1995. godine. Potajno smo se nadali da ćemo pronaći prostor u Vukovaru u kojem ćemo moći da izložimo sva ta dela. Ovo je zajednička izložba "Prosvjete" i KUD-a "Sloga" u čijem depou se nalazio jedan deo slika - pojasnio je Živković. Svečanosti je prisustvovao i sin pokojnog Branimira, Dejan Kurucić, koji je nastavio očevim stopama i danas je direktor "Prosvjetinog" Ansambla narodnih igara.

- Ovo je za mene i moju porodicu jako emotivan trenutak. Moj otac je bio jedan od osnivača i pokretača rada SKD "Prosvjeta" na ovom području. Drago mi je da će se i na ovaj način čuvati uspomena na njega - rekao je Dejan Kurucić. Novi prostor vukovarskog pododbora otvorio je generalni sekretar SKD "Prosvjeta" Slobodan Živković.

- Vukovarski pododbor je jedan od naših najvažnijih u celoj Slavoniji. Nakon dugog niza godina dobio je kuću u kojoj će se okupljati, družiti i održavati programe. U centrali Društva smo bili izuzetno zainteresovani da se taj projekat realizuje - rekao je Živković. SKD "Prosvjeta" će snositi režijske troškove vukovarskog pododbora kao što to čini za ukupno 53 pododbora širom Hrvatske.

- Branimir Kurucić je ostavio veliki trag u Društvu, on je sinonim za "Prosvjetu" na istoku Hrvatske, a ovo je samo jedan od načina da mu se odužimo - poručio je Živković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više