>

novosti logo

Kronika Kronika

Uskoro druga radionica ojkanja u Kuli Stojana Jankovića

Nakon uspješno provedene prve radionice tradicijskog načina pjevanja - ojkanja u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom, Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića ‘Mostovi ’ najavljuje i drugu radionicu koja će se održati od 28. do 30. avgusta.

Voditelj druge radionice je vrhunski stručnjak maestro dr. sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent iz Instituta za Etnologiju i folkloristiku, Zagreb. Učešće na radionici je besplatno ali uz obaveznu prijavu ispunjavanjem prijavnice koji se može naći na web stranici www.kulajankovica.hr

Osim troškova stručnog vodstva radionice, organizatori pokrivaju troškove za ručak i kavu u stankama za radne dane u Kuli. Za dio sudionika postoji mogućnost organiziranja besplatnog smještaja u Kuli Jankovića. Broj sudionica i sudionika je ograničen na najviše 20 osoba. Prijave se primaju do popune mjesta ili najkasnije do 25. avgusta.

Podsjetimo, radionice ojkanja u okviru projekta ‘Duga iznad Kule ’ podržali su Ministarstvo kulture RH, Zadarska županija, Grad Benkovac, Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Zadra.

- Ciljevi projekta su prenošenje znanja tradicijskog načina pjevanja potresanjem glasa svima zainteresiranima, naročito članovima KUD-ova, a prvenstveno na mlađe generacije koje, u općim trendovima modernizacije i globalizacije, ne prepoznaju vrijednosti i značaj svoje autohtone baštine i tako ju čine ugroženom. Stručno educirani pjevači ojkači, nakon radionice će novostečeno znanje moći dalje razvijati i prakticirati u svojoj lokalnoj zajednici - kaže pokretač projekta ‘Duga iznad Kule’ Ilija Krneta.

- Ministarstvo je prepoznalo važnost ojkanja i upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti. Ojkanje je također uspješno prijavilo i na UNESCO-vu listu zaštićene vrijednosti kojoj je potrebna hitna zaštita - ističe Krneta.

Predsjednik ‘Mostova’ Uroš Desnica ističe da je prva radionica, održana od 30. juna do 2. jula pod vodstvom etnomuzikologinje dr. sc. Sanje Ranković iz Beograda i mr. sc. Ive Brkića, etnomuzikologa i etnokoreologa iz Zadra, bila vrlo uspješna te da je imala značajne medijske odjeke.

- A kako ojkanje izgleda, zainteresirani su mogli vidjeti i čuti na nedavnim Danima Kule Jankovića kad se kupilo stotinjak ljudi - rekao je.

1/1