>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Uskoro manjinski derbi

U punom su jeku pripreme za utakmicu manjinskih reprezentacija Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije koja će se odigrati 15. juna u Tavankutu

Predsjednik Sportskog društva Srba u Hrvatskoj Milan Martinović nedavno je boravio u Srbiji gdje se sastao s predstavnicima Fudbalskog saveza Srbije zbog priprema za utakmicu manjinskih reprezentacija Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije koja će se odigrati 15. juna u Tavankutu.

- Na razgovoru s predstavnicima FSS-a dogovoreno je da oni materijalno i novčano pomognu Hrvatima kao organizatorima utakmice, a bilo je riječi i o eventualnom prijenosu utakmice na Sportklubu o čemu će se konačni dogovor postići krajem maja - rekao je Martinović za Novosti. Pripreme za utakmicu bile su tema razgovora Martinovića i s predstavnicima ZVO-a s kojima su dogovoreni brojni detalji.

Okosnicu reprezentacije čine igrači koji su već igrali utakmice za nju; radi se o igračima klubova druge i nižih liga. Jedini uslov je da moraju biti amateri, odnosno da ne mogu imati profesionalne ugovore. U reprezentaciji će biti 12 igrača iz istočne Hrvatske (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem) i deset s područja Like, Banije, Korduna, Dalmacije, Gorskog kotara i zapadne Slavonije. Martinović se osvrnuo i na predstojeće utakmice s reprezentacijama drugih nacionalnih manjina.

- Talijanska manjina je iskazala interes pa ćemo raditi na planiranju te utakmice. U kontaktu smo i sa predstavnicima mađarske manjine s obzirom da u suradnji sa HNS-om planiramo turnir reprezentacija nacionalnih manjina na nivou Hrvatske. Taj turnir bi bio održan krajem ove ili početkom naredne godine pod pokroviteljstvom UEFA-e - najavio je Martinović.

Za vrijeme boravka u Srbiji Martinović je bio na otvaranju Sportskih igara mladih u Novom Sadu.

- To je uspješna sportska manifestacija koja okuplja djecu školskog uzrasta s područja regiona kojoj bismo i mi trebali dati doprinos. To ćemo regulirati u programu za 2020. u kojem se planiramo uključiti u sve sportske aktivnosti u kojima još nismo - rekao je Martinović.

1/3