Novosti

Politika

Ustaše trče drugi krug

Istražili smo Facebook profile kandidata s listi Domovinskog pokreta u Zagrebu koji su prepuni ustašluka, poruka mržnje i otvorenih poziva na nasilje: "Tomašević je četnički zet", "U Saboru sjede četnici", "Sve Srbe treba staviti u nacističke koncentracijske logore", "Pupovca treba zatući ko bijesno pseto", "Goni to u logor", "Sve u plinsku komoru"

Large 1ante matic transrodni cetnici

Objava Ante Matića o drugom krugu izbora

Redovno slavljenje rođendana NDH i ustaša te glorificiranje Pavelićevih generala kao domoljuba, standardan je mrežni opus zabrinjavajuće značajnog broja kandidata Domovinskog pokreta na minulim izborima. Neki od njih zazivaju rehabilitaciju NDH, mnogi apeliraju za temeljito prekopavanje Jasenovca jer ne vjeruju u službenu priču o logoru smrti, a treći samo žele dati do znanja da poštuju najvažnije datume u povijesti hrvatskog fašizma. Jednak problem predstavlja im "naseljavanje Hrvatske Arapima". Platforma Možemo!, kao glavna meta najjače dezinformacijske kampanje u povijesti Hrvatske upravo iz kuhinje ekipe Miroslava Škore, političko je utjelovljenje samog Sotone.

Ivan Juroš, kandidat na listi Domovinskog pokreta za vijeće četvrti Novi Zagreb, koji je i ove godine obilježio osnutak NDH, veli da bi, u slučaju da je bio stariji, "100 posto bio ustaša"

Pokazala je to naša analiza Facebook aktivnosti kandidata Domovinskog pokreta na aktualnim izborima. Brojni Škorini kandidati, koji su završili na listama jer su vjerojatno najbolje što Domovinski pokret može dati, još jučer su bili članovi krajnje desnih i jednako tako marginalnih političkih pokreta u Hrvatskoj. Prethodne izborne cikluse vucarali su se, bezuspješno i ispod izborne crte, na listama HČSP-a, A-HSP-a, HSP-a, zatim ultrakonzervativnih strančica iz orbite pokreta U ime obitelji, a neki su prešli iz HDZ-a. Ponešto otpada i na mlade ljude koji su se tek uključili u politiku te na sitnu buržoaziju novije generacije, ali veći dio ima iskustva u izbornim političkim procesima. Ekstremno krilo braniteljskih krugova, ultrasi s nogometnih tribina, vjerski fundamentalisti, antivakseri, antimaskeri, teoretičari zavjere koji vjeruju u haarp i Iluminate te drže da su covid-putovnice "biblijski žig zvijeri", u impresivnom su broju napučili liste Domovinskog pokreta.

Mogli bismo o tome kako ljudi koji se takmiče na izborima za rješavanje komunalnih problema šire upravo monstruozne količine teorija zavjere, ali ovdje smo zbog vizualnog i pisanog fašizma, poruka mržnje i poziva na nasilje. A toga među članovima i kandidatima Domovinskog pokreta također ima u izobilju. Zagrebačka podružnica stranke, koja je zanimljiva zbog Škorinog okršaja s Tomislavom Tomaševićem u drugom krugu, upravo je rasadište ovakvih ideoloških profila.

Ante Matić, potpredsjednik Domovinskog pokreta Dubrava, novinaru Indexa Gordanu Duhačeku poručio je da je "zli peder" i da ga "neće sreća uvijek pratiti"

I tamo su, kao i drugdje, pored već navedenih tema, najveća poteškoća Srbi u Hrvatskoj. Iz niza razloga, razumije se. Kandidate Škorine stranke, na primjer, muči neprispodobiva količina oružja iz JNA u podrumima hrvatskih Srba, odnosno četnika, kako ih znaju kolektivno i redovno nazivati. "Svaka 'baka' i svaki 'djed', možda i 'nejač' ih imaju", poručio je Ivan Juroš, kandidat na listi Domovinskog pokreta za vijeće četvrti Novi Zagreb, koji rezonira da je "četnik do smrti četnik".

Juroš inače razmnožava nebrojene besmislice i laži, poput tobožnje izjave Joea Bidena prema kojoj "sve Srbe treba staviti u nacističke koncentracione logore", jer su "nepismeni degenerici". Pa dodaje: "ne bih baš sve, samo četnike i pupovce..." Ispod jednog Juroševog posta stoji i pitanje o portalu Faktograf, u kojem netko želi znati "gdje im je sjedište" zato što zaslužuju "doživotnu diskvalifikaciju". Juroš je objavio i fotografiju ustaškog zločinca Andrije Artukovića, a netko je još kod njega dodao spomen-ploču Juri Francetiću, "hrvatskom domoljubu, antifašistu i antikomunistu". Sam Juroš, koji je i ove godine obilježio osnutak NDH, veli da bi, u slučaju da je bio stariji, "100 posto bio ustaša". Drži i da zli Hrvati razapinju Hrvatsku, kao što su "zločesti" Židovi razapeli Isusa.

Mračna, poremećena strana društvenih mreža i forumaških komentara kondenzirana je u mikrosvemir Domovinskog pokreta. Tamo se politički neprijatelji, poput Srba, medijsko-kulturnih radnika, ljevice i odnedavno platforme Možemo!, redovno nazivaju "antihrvatske prokletinje", "gamad", "majmuni", "antihrvatska čudovišta", "partizanske gadure" koje dolaze iz "jugo-četničkih brloga", i tome slično. Neki poručuju da ih treba objesiti "na vrbu", a drugi da bi izdajice na vlasti trebalo "povješati po velebitskim bukvama".

Post Ante Matića o Katarini Peović

Post Ante Matića o Katarini Peović

Ante Matić, recimo, potpredsjednik Domovinskog pokreta Dubrava, na svom profilu moderira vibrantne nacističke rasprave. Vesni Teršelič i Zoranu Pusiću poručio je da "oni sebe ne vole do popodne, a od podne nikoga. Kako bi voljeli našu lijepu NDH?" Na njegov komentar postavljena je Hitlerova slika uz opasku: "Goni to u logor!" Drugi pratitelj je predložio "na vrbe". Nakon što je Matić sugerirao da su Pupovčevi Srbi odgovorni za smrt hrvatske djece u ratu, na njegovom zidu netko je ostavio poruku da "Pupovca treba zatući ko bijesno pseto". "Sve u plinsku komoru", stoji i dalje ispod montaže s Pupovcem i članovima HDZ-a. Matić je novinaru Indexa Gordanu Duhačeku poručio da je "zli peder" i da ga "neće sreća uvijek pratiti". Ne libi se udijeliti rasističke i stereotipne opaske ni na račun Veljka Kajtazija, i pozdraviti poruku u kojoj piše da "cigan ostaje cigan, ma gdje bio". Katarina Peović po Matiću je "ženska majmunica" koja se bavi "agresivnom politikom jer je to stari srpski običaj". Huškao je i na zastupnicu SDSS-a Anju Šimpragu šireći odavno raskrinkanu montažu sa šajkačom na njenoj glavi. Objavio je isti član Domovinskog pokreta i fotografiju gdje ponosno pozira s pozadinskim dekorom u obliku zastave s ustaškim vojnikom i natpisom "Rob nikada".

Komentar da Pupovca treba zatući kao bijesno pseto

Komentar da Pupovca treba zatući kao bijesno pseto

Drugi kandidat Domovinskog pokreta za to područje Zagreba, Ivan Kuntić, također se prisjetio 10. travnja, tvrdeći na drugom mjestu da o ustašama postoji i bijelo, a ne samo crno. Oni su po njemu samo "juniori nastali zbog srpskog dugogodišnjeg terora". Ladislav Plantić iz Gornje Dubrave voli vješati fotografije zastupnice SDSS-a Dragane Jeckov s namontiranom četničkom kapom. Članu platforme Možemo! Viliju Matuli poručio je: "Ej govnaru, i ti ćeš brzo doći na red. Treba položiti račune!" Plantić je nedugo prije izbora spomenuo numeričko proročanstvo, rezonirajući da su se Hrvati budili 1941., zatim je rat bio 1991. godine, pa se pita je li 2021. "naša godina", odnosno vrijeme za trijumf Domovinskog pokreta. Ustaški pozdrav "Za dom spremni" toliko je prisutan među članstvom Škorine stranke da ga je suvišno ponavljati. Pojavljuje se u raznim bojama i prigodama, nekad poput ulične ploče, kao na profilu kandidata Slavena Nujića iz Novog Zagreba, a nekad i kao obiteljsko naslijeđe. Mirko Jerkić, kandidat iz Dubrave i jedan od brojnih konzumenata tog usklika kaže "svojim unucima da je dido za dom spreman". Smatra, k tome, da je Jasenovac "u vrijeme NDH bio industrijska zona".

Platforma Možemo! okarakterizirana je u više navrata kao četnički pokret, a Tomašević kao "četnički zet" i strani agent kojeg je potrebno poraziti ili nam slijedi propast. Slavko Klarić, kandidat iz Dubrave, pita se "koja će to biti koalicija HDZ + četnici + pederi". Već spomenuti Matić kaže da su njihovi – valjda ideološki i obiteljski prethodnici platforme Možemo! – "pobijedili '45. i izgubili '95.", postavljajući uoči drugog kruga ključno pitanje za birače: "Želite li transrodne imigrantske četnike u vlastitom dvorištu?" Kandidat Dario Đurđenić je objavio fotografiju s majicom na kojoj se nalazi i prepoznatljivo stilizirani ustaški samoglasnik. Ivica Kovačić iz Brezovice postavio je pak sliku plakata s likom Ante Pavelića. Vladimir Franjković, kandidat u mjesnom odboru Petar Zrinjski, mišljenja je da "antifagamad iscrpljuje Hrvatsku", da u "Saboru sjede četnici", da se "šutke provodi četnička politika", da je "partizana sve više" i da je "Hrvatska postala talac manjina".

Ivan Juroš bio bi 100 posto ustaša

Ivan Juroš bio bi 100 posto ustaša

Ispod takvih i sličnih poruka u pravilu dolazi do značajnog povećanja mržnje i huškačkih opaski na račun prozvanih pojedinaca i grupacija. Stranačka armija, uključujući i kandidate na listama, pritom je izrazito agilna u razmnožavanju memova prepunih najodvratnijih laži, ponajviše na račun platforme Možemo!. Ustaljena je praksa da video-klipove, montaže i generičke poruke koje obiluju dezinformacijama prosljeđuju stranicama s tisućama posjetitelja. Šire nepismeni smrad na jednako toksične platforme kao što su "Priznajem, Hrvat sam", "Zato što volim svoje", "Vratimo Hrvatsku narodu", "Domoljubi uz Karolinu Vidović Krišto", "Za dom spremni i slobodu hrvatskome rodu" te brojne druge.

Nije Zagreb, dakako, iznimka kada je riječ o kadrovima što na isti način "domoljubno dišu". Prije dva tjedna spomenuli smo Vladimira Sigura, kandidata iz Dvora koji se u više navrata slikao s nacističkim pozdravom te oružjem u rukama i zubima, a koji je u međuvremenu ušao u općinsko vijeće. Dinko Zaninović, kandidat s Hvara, također je pokazao fotografiju s ispruženom desnicom. Kandidat za skupštinu Sisačko-moslavačke županije Goran Brebrić fotografirao se uz zastavu sa svastikom. Njegov kolega Marin Radočaj posjetitelje je uveselio videom ustaške pjesme "Evo zore, evo dana". Kandidat iz Splitsko-dalmatinske županije Mile Mikulić proslavljao je rođendane NDH uz kartu Velike Hrvatske. Predsjednik solinske ispostave DP-a Ivica Primorac, koji je na blogu objavljivao opsežne pisanije u čast NDH, takoreći je zahvalio Novostima na reklami, tvrdeći da smo mu objavom takvih informacija zapravo "htjeli pomoći".

Ivan Juroš slavi obljetnicu NDH

Ivan Juroš slavi obljetnicu NDH

U međuvremenu smo pronašli njegovog kolegu iz Solina Marka Sarića koji je stavio fotografiju s natpisom "živio 10. travanj" i post o Juri Francetiću, uz dirljivu poruku: "Živio vitez roda svoga!" Vido Jurković iz Ploča napisao je da je "dosta laži" o NDH i dodao da je "u odnosu na partizansku jugu" Pavelićeva tvorevina bila "demokratska država", pa čak "i u odnosu na današnju RH". Mišo Budovac, kandidat za sisačko Gradsko vijeće, također se sjetio rođendana NDH ove godine. Ante Radan, kandidat za splitsko Gradsko vijeće, na isti je datum ove godine poručio "sretan vam 10. travnja". Hrvoje Marušić s iste liste, inače drugi na popisu, smatra da je "teško izbrisati sedamdesetogodišnju komunističku laž kako je poglavnik predao Dalmaciju Italiji". Osim što se voli fotografirati s oružjem, Marušić inače lajka poruke u kojima piše da ustaše nisu ubijali ni blizu kao partizani i da je u "radnom logoru" Jasenovac umrlo svega 1500 ljudi, i to ne zato što su bili Srbi, Židovi ili Romi. Marušić se voli zezati na račun romskog zastupnika u Saboru: podijelio je njegovu fotografiju s natpisom "ministar demografije i sekundarnih sirovina". Kandidat za karlovačko gradsko vijeće Vladimir Jureša naslikavao se pak s majicom 369. pješačke pukovnije NDH, uz standardnu poruku "Za dom spremni".

Ima toga još u izobilju, ali ne stane u jedan tekst. Ovo nisu, valja ponoviti, najobičniji članovi Domovinskog pokreta: ovo je skorup stranke, njeni odličnici koji su nečim – možda baš ovime što smo naveli – zaslužili da ih Škoro i njegovi postave na liste, s planom da se u budućnosti vješto bave napuklim fasadama, dječjim igralištima i pješačkim prolazima. U zadnjih nekoliko tjedana Škoro je raskrinkan kao proizvođač serijskih laži i manipulacija. Sada znamo da je na nižim razinama njegov pokret magnet za ljubitelje ustaša i neofašiste.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više