Novosti

Politika

Ustaški pozdrav "Za dom spremni" treba potpuno zabraniti

Stajalište Izraela je jasno: pozdrav "Za dom spremni" treba potpuno zabraniti jer je povezan s ustaškim režimom koji je surađivao s nacističkom Njemačkom i sustavno u Jasenovcu i na drugim mjestima ubijao pripadnike židovske, romske i srpske manjine, kaže Ilan Mor

Large ilan mor

Ilan Mor (foto N1 televizija)

Izraelski ambasador Ilan Mor na  N1 televiziji komentirao je obilježavanje obljetnice proboja logoraša u Jasenovcu gdje će tri delegacije – Vladina, predsjednička i predstavnici žrtava – u tri odvojena termina položiti vijence ispod spomenika Kameni cvijet.

"To je velika šteta. Ono što smo vidjeli prošle godine bio je ispravan primjer kako ljudi odaju počast ubojstvima koja su se ondje dogodila. Smatram da je to šteta, ali to je interno hrvatsko pitanje i ne želim se u to miješati. Ja ću biti tamo i odat ću počast u ime vlade i naroda Izraela, prisjetit ćemo se onih koje je ubio ustaški režim", kazao je Mor.

"Za mene to nije pitanje trebam li doći ili ne, tu nema dvojbe da predstavnik Izraela mora doći na takvu komemoraciju", dodao je.

Osvrnuo se i na inicijativu da se zakonski zabrane pozdrav "Za dom spremni" i ostali ustaški simboli.

"Mislim da je ovo pitanje koje hrvatska vlada i narod moraju raspraviti, o kojem moraju donijeti odluku. Nadam se da će ispravna i prava odluka biti donesena. Stajalište države Izrael je sasvim jasno i mislim da pozdrav 'Za dom spremni' treba biti potpuno zabranjen jer je povezan s ustaškim režimom koji je surađivao s nacističkom Njemačkom i sustavno je u Jasenovcu i na drugim mjestima ubijao pripadnike židovske, romske i srpske manjine. Ne možemo ignorirati činjenicu ako je 'Heil Hitler' u Njemačkoj zabranjen, tada bi i slični slogani u drugim zemljama, poput ovoga u Hrvatskoj, trebali biti zakonski zabranjeni", kazao je Mor.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više