Novosti

Društvo

Ustaški velikani na čekanju

Studij demografije i hrvatskog iseljeništva još uvijek nije uvršten u Upisnik studijskih programa jer je ministrica Blaženka Divjak zatražila dodatna pojašnjenja od zagrebačkog sveučilišta

T3gvdd5a8b3r584lqyr4hn1zqnn

Unatoč svemu, Hrvatski studiji pozivaju studente na prijavu (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Usprkos činjenici da Ministarstvo znanosti i obrazovanja studij demografije i hrvatskog iseljeništva još uvijek nije uvrstilo u Upisnik studijskih programa, Hrvatski studiji na svojim internetskim stranicama i dalje pozivaju studente da se direktno prijave i od jeseni pohađaju novi dvopredmetni petogodišnji studij koji vodi demograf Stjepan Šterc.

Kako su Novosti pisale, sporni studij prošao je sve instance, od Vijeća društveno-humanističkog područja zagrebačkog sveučilišta preko Senata do Nacionalnog vijeća za znanost. Da bi studij ušao u upisnik potrebno je i dopuštenje Ministarstva znanosti i obrazovanja koje vodi HNS-ova Blaženka Divjak, koja je zatražila dodatna pojašnjenja. Iako se činilo da se radi tek o formalnom koraku potrebnom da zaživi studij na kojem će studenti učiti o ustaškim zločincima poput Ive Rojnice i Ive Korskog kao hrvatskim velikanima i mecenama, približava se rujan, a kontroverzni studij još nije postao dio sustava Postani student putem kojeg maturanti prijavljuju studijske programe. ‘Budući da je Sveučilište u Zagrebu, kao tijelo koje jamči za sadržaj studija, ovaj tjedan dostavilo dodatna pojašnjenja koja smo zatražili, nadležna će tijela analizirati odgovor i dostaviti mišljenje ministrici u što kraćem roku’, objasnili su u Jutarnjem listu sugovornici iz Ministarstva, dok je Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu, zastoj objasnila činjenicom da je procedura vrednovanja novih studijskih programa na zagrebačkom sveučilištu iznimno komplicirana te da ‘šansa još možda postoji’ da studij krene od rujna. Zanimanje za studiranje u srpnju je pokazalo devetero učenika, a predviđen je upis njih ukupno 35.

Zbog kašnjenja je reagirao Stjepan Asić, predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa, koji je prošlog tjedna uputio pismo premijeru Andreju Plenkoviću prozivajući ministricu Divjak za odugovlačenje. Asić kaže da ‘daljnje odgađanje može samo i nepotrebno štetiti premijeru i stranci’. Novom programu podršku je dao i Hrvatski svjetski kongres, čiji je glasnogovornik Šimun Šito Ćorić rekao da je trebalo unaprijed očekivati da će ovaj studij nekima jako smetati. ‘Na njih se ne treba uopće obazirati, jer to je ona izumiruća vrsta ljudi koji još s komunističko-jugoslavenskih i velikosrpskih pozicija promiču tamu umjesto svjetlosti’, poručio je Ćorić. Valja se nadati da do zastoja nije došlo zbog formalnih razloga, nego zbog činjenice da se ovim studijem promiče povijesni revizionizam i veliča NDH.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više