Novosti

Politika

Ustavni sud: Gej parovi mogu biti udomitelji

Među podnositeljima zahtjeva za ukidanje diskriminatornih odredbi iz Zakon o udomiteljstvu su i životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić, kojima je zagrebački Centar za socijalnu skrb dva puta odbacio zahtjev za udomiteljstvo

I561tavomlkkdnmmmph37z5ukhc

Mladen Kožić i Ivo Šegota (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Ustavni sud objavio je odluku prema kojoj istospolni parovi mogu biti udomitelji. Niz stranaka, udruga i pojedinaca zatražio je ocjenu o ustavnosti tri sporne odredbe iz Zakona o udomiteljstvu, iz čijeg su sadržaja izostavljene LGBT osobe koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima.

Ocjena o ustavnosti tražila se, između ostalog, zato što su u pojmu ‘udomiteljska obitelj’ ignorirani istospolni životni partneri, ‘pri čemu je za udomitelja-samca irelevantno koje je seksualne orijentacije, a za udomitelje-predstavnike udomiteljskih obitelji presumira se kako je riječ o heteroseksualno orijentiranim osobama’, navodi se u priopćenju Ustavnog suda.

Među podnositeljima zahtjeva za ukidanje tri zakonske odredbe su i životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić, kojima je Centar za socijalnu skrb Zagreb u januaru ove godine drugi put odbacio zahtjev za udomiteljstvo, iako je Upravni sud donio odluku u njihovu korist i time ih stavio u ravnopravan položaj s drugim podnositeljima zahtjeva.

Ustavni sud utvrdio je da osporene zakonske odredbe iz kojih je izostavljena, odnosno ‘prešućena’ određena društvena skupina ‘proizvode generalne diskriminatorne učinke prema istospolno orijentiranim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo’.

Sud, međutim, nije prihvatio prijedloge i zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom osporenih članaka Zakona o udomiteljstvu, jer ocjenjuju da ovaj zakon u cjelini ima legitiman cilj, a to je zaštita dobrobiti socijalno ugroženih osoba te u tom pogledu nije u nesuglasnosti s Ustavom. U priopćenju se tako navodi da bi puko ukidanje osporenih zakonskih odredaba dovelo do praznine u postojećem modelu javne usluge udomljavanja i izazvalo bi štetne posljedice za prava i interese korisnika udomiteljstva.

Ustavni sud pozvao se na Zakon o suzbijanju diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o životnom partnerstvu te istaknuo da je pripadnicima istospolnih zajednica u pravnom poretku Hrvatske priznat pravni položaj ‘zajednice obiteljskog života’, stoga su tijela nadležna za primjenu propisa o udomiteljstvu dužna poštovati i provoditi odluku i rješenje Ustavnog suda.

Iz ove odluke je vidljivo da se zagrebački Centar za socijalnu skrb neće moći oglušiti o rješenje Ustavnog suda.

Odluka da gej partneri imaju pravo ući u registar potencijalnih udomitelja donesena je s devet glasova za i četiri protiv.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više