Novosti

Kronika

Утaкмицa у пaприкaшу

Maђaрскa културнa удругa "Пeлмoнoштoр" joш oд 1999. гoдинe oргaнизирa гoдишњe тaкмичeњe у кухaњу пилeћeг пaприкaшa с "чипeткaмa" (тргaнчићимa) у Maђaрскoj кући у Бeлoм Maнaстиру

Large 2

Nikola Rauški, najbolji kuhar pilećeg paprikaša

Mađarska kulturna udruga "Pelmonoštor" još od 1999. godine organizira godišnje takmičenje u kuhanju pilećeg paprikaša s "čipetkama" (tj. trgančićima). Takmičenje se održava u Mađarskoj kući u belomanastirskoj Ulici Augusta Cesarca 16, pa je tako bilo i sedmog avgusta ove godine. Paprikaš u kotlićima uglavnom kuhaju muškarci, dok su žene zadužene za tijesto (tj. "čipetke") i ukrašavanje stolova. Na takmičenje se prijavljuju zainteresirani majstori pilećeg paprikaša, kao i entuzijasti, te uz kotizaciju od 200 kuna dobivaju pile od tri kilograma, kilogram brašna, dva jaja, stol za osam osoba te drva za potpalu.

Prijašnjih godina bilo je i učesnika iz Mađarske te Vojvodine pa je takmičenje u nazivu imalo i pridjev "međunarodno". Ove godine bila su pristavljena 24 kotlića, a najbolji paprikaš skuhao je 32-godišnji Nikola Rauški, drugo mjesto zauzeo je bivši belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, a treće Rade Grujić. Uz učesnike mađarske nacionalnosti i one koji imaju mađarske korijene, u takmičenju učestvuju i kuhari drugih nacionalnosti, što se i vidi iz popisa ovogodišnjih pobjednika.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više