Novosti

Kronika

Увeк aктуaлни "Jaзaвaц"

Пoзoришни клaсик "Jaзaвaц прeд судoм", у рeжиjи Mихaилa Лaптoшeвићa и извoђeњу глумaцa Пoзoришнe трупe "Пркoс" из Бeoгрaдa, извeдeн je у двoришту рoднe кућe књижeвникa Ђoрђa Oцићa у Дaљу

Large 5

Glumci Pozorišne trupe "Prkos" iz Beograda

U dvorištu rodne kuće književnika Đorđa Ocića u Dalju upriličena je pozorišna predstava "Jazavac pred sudom" Petra Kočića u režiji Mihaila Laptoševića i izvođenju glumaca Pozorišne trupe "Prkos" iz Beograda. Legendarnog Davida Štrpca, najpoznatijeg Kočićevog književnog junaka kroz kojeg je opisao život Srba iz Bosne pod austro-ugarskom vlašću, igrao je Daniel Kovačević koji je zbog samog sadržaja i obima teksta izneo najveći deo predstave.

- Ne može to da bude teško jer je istinito. Teško je ono što nije istina, kada osećaš da lažeš onda to pravi neku unutrašnju težinu, a ovako me u svakom smislu ispunjava. Predstava je otrežnjujuća i važna. Mislim da ću je igrati dok god budem mogao da stojim na nogama – priča glumac dodajući da u Hrvatskoj nastupa prvi put. Ulogu sudije tumačio je Vladimir Tešović, a sudskog pisara Dejan Stojaković.

- Pisar je treća generacija pod austro-ugarskom čizmom. On je možda slušao od svog đeda kako je to bilo u početku, ali se polako uklopio u taj sistem kako bi preživeo gubeći svoj identitet. Igrali smo predstavu na puno mesta, ali mislim da su ovde bile najtačnije reakcije publike – ističe Stojaković osvrnuvši se na scenu u kojoj David Štrbac pita pisara da li je Srbin, a ovaj mu odgovara da se ne želi izjasniti.

- Petar Kočić je veliki pisac jer je pre više od sto godina napisao nešto što, nažalost, postaje sve aktuelnije. Čini mi se da taj njegov svet koji je u tom trenutku bio jednostavniji i nekako jasniji, sada u komplikovanom sklopu u kom živimo postaje teži. Ako zanemarite da je tekst napisan pre sto dvadeset godina, svaka rečenica koju izgovaram deluje kao da je juče napisana - zaključuje Kovačević.

- Dosad je ova predstava rađena isključivo kao vic, pojačana komedija, čak u jednom izvođenju je čitana kao neki apsurd, a ovo je sušta istina naših života. Bilo nam je važno da kažemo tu istinu, da mi tako živimo i danas – rekao je režiser Laptošević koji takođe igra u ulozi doktora. Udruženje "Đorđe Ocić " iz Dalja već treću godinu zaredom organizuje "drame u avliji", a ovu je u "ajnfortu" tradicionalne sremačke kuće gledalo nekoliko desetina posetilaca.

- Ideja je bila da se u ovoj kući ljudi okupljaju upravo oko ovakvih kulturnih događaja. Prezadovoljna sam zato što je odaziv publike glavni pokazatelj da je ono što kao udruženje radimo uspešno – kaže predsednica Udruženja Dejana Ocić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više