Novosti

Kronika

Уврштaвaњe ЗВO-a и СНВ-a у буџeт Србиje oсигурaлo би стaбилнoст у рaду

Пoтпрeдсeдник Нaрoднe Скупштинe Србиje Влaдимир Oрлић нajaвиo je дa ћe jeдaн oд приoритeтa вeћинe у Скупштини и нoвe Влaдe бити кoнтинуирaни рaд нa унaпрeђeњу пoлoжaja Србa кojи живe у рeгиoну сa циљeм пoбoљшaњa пoлoжaja у кojeм сe нaлaзe

Large skupstina

Sa zasedanja Skupštine Srbije (foto A.K./ATAImages/PIXSELL)

U domu Narodne skupštine Republike Srbije održana je krajem prošle sedmice prva redovna sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, nakon što je nedavno na konstitutivnoj sednici za novog predsednika izabran narodni poslanik Milimir Vujadinović. Glavna tačka dnevnog reda bila je razmatranje položaja i perspektive Srba u regionu u kontekstu podrške Republike Srbije i uticaja na položaj srpske zajednice u regionu, prenosi portal Srbi.hr.

Uvodni pozdrav za članove odbora i predstavnike Srba iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine dao je potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić koji je ukazao da će jedan od prioriteta nove većine u Skupštini i nove Vlade Republike Srbije biti kontinuirani rad na unapređenju položaja Srba koji žive u regionu sa ciljem poboljšanja položaja u kojem se nalaze.

"Nije uvek na isti način postojao izgrađen osećaj prema institucijama Republike Srbije kod našeg naroda i njihovih predstavnika, niti su te institucije pokazivale istu vrstu osećaja, pažnje i želje da se brinu o svojim sunarodnicima. To je notorna činjenica i tu vrstu odnosa mi smo suštinski promenili u nekoliko godina iza nas. Ta se suštinska razlika danas vidi i dobro je što smo počeli o njoj da govorimo. Izazovi su pred nama veći nego ikada, a nije ih manjkalo ni u prošlosti", rekao je Orlić na Odboru za dijasporu i Srbe u regionu.

Novoizabrani predsednik Odbora Vujadinović naglasio je da zbog epidemioloških mera na ovu sednicu pozvao samo predstavnike Srba iz zemalja regiona gde ih ima u većem broju, a da će u skorije vreme sličan sastanak biti održan sa predstavnicima Srba iz drugih zemalja.

U ime srpske zajednice iz Hrvatske članovima Odbora obratio se predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić. U svom govoru upoznao je prisutne sa istorijatom nastanka institucije na čijem je čelu i istakao da na istoku Hrvatske postoji očuvana homogena srpska zajednica koja u potpunosti baštini svoju tradiciju, kulturu, veru, običaje, jezik i pismo.

U detaljnom govoru on je upoznao prisutne sa brojnim zakonima koje je u procesu pristupanja Evropskoj uniji Republika Hrvatska donela vezano za unapređenje prava pripadnika nacionalnih manjina, ali i na probleme koji se dešavaju u praksi. Pravo na ravnopravno zapošljavanje, upotreba jezika i pisma i problemi sa registracijom srpskih škola samo su neki od njih.

"Mi od Hrvatske tražimo, ne da ispuni naše želje, nego da ispuni zakonske obaveze koje je sama pred sebe postavila. Što se tiče matične države moram da kažem da se pomoć u poslednjih nekoliko godina rapidno povećala. Konkretno mogu da kažem o primeru Zajedničkog veća opština na čijem sam čelu", rekao je Jeremić.

Sa govornice Narodne skupštine on je pohvalio pomoć Republike Srbije i njenog predsednika u vezi sa mnogim pitanjima uključujući i izdvajanja od po milion evra za obnovu zgrade Srpskog doma u Vukovaru te isto toliko za Srpsku kuću u Kninu. Istakao je i veću pomoć Vlade Republike Srbije – pre svega Ministarstva kulture i informisanja za rad srpskih medija i očuvanje kulturne autonomije kao i pomoć Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Izrazio je i ogromnu zahvalnost Vladi AP Vojvodine koja je za Zajedničko veće opština, Srpski kulturni centar Vukovar te tri lokalne radio stanice izdvojila i ove godine kao i u proteklim godinama značajna sredstva bez kojih bi njihov rad bio doveden u pitanje.

"Dokle god smo dominantno zavisni od volje svake nove hrvatske vlade i njene spremnosti i volje sa koliko novca će finansirati naš rad, vrlo je teško istrajati na svim svojim stavovima"

Jeremić je ukazao i na porast govora mržnje u Hrvatskoj i sve češće napade na pripadnike srpske zajednice, a na samom kraju apelovao je i da se i kroz skupštinski Odbor uputi i podrži inicijativa da dve izborne institucije Srba u RH – ZVO i SNV postanu stavka u budžetu Republike Srbije za koje bi se planirao određeni iznos i tako obezbedila sigurnost u radu i realizaciji programskih aktivnosti.

"Dokle god smo dominantno zavisni od volje svake nove hrvatske vlade i njene spremnosti i volje sa koliko novca će finansirati naš rad, a u vreme jednog premijera je to bilo tako malo da je dovedeno u pitanje finansiranje osnovnih stvari pa čak i režijskih troškova, vrlo je teško istrajati na svim svojim stavovima i nužno raditi razne kompromise koji često nisu u našem interesu. Zato bi uvrštavanje ZVO-a i SNV-a kao stavki u budžetu Republike Srbije dalo stabilnost u radu naših institucija i omogućilo nam da provodimo naše programske aktivnosti sa ciljem pomoći i poboljšanja položaja našeg narod",  istakao je Jeremić.

Na taj govor osvrnuo se i predsednik Odbora Milimir Vujadinović koji je istakao da je činjenica da mnogi Srbi u Hrvatskoj teško žive, a da je odgovor Srbije na to pokazivanje načina na koji se ona sama brine o svojim manjinama pa i hrvatskoj koja živi u toj zemlji.

"Siguran sam da je položaj hrvatske zajednice u Srbiji mnogo bolji nego što je položaj srpske zajednice u Hrvatskoj. Ne govorim ovo da bih stvarao neke političke tenzije, nego da pronađemo modalitet da zajednički nađemo načine i politike koji će biti na korist obema zajednicama. Ponosni smo na ono što činimo na poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji i isto to očekujemo kada je u pitanju srpska zajednica u Hrvatskoj", rekao je Vujadinović.

Skupštinskom Odboru obratio se i kopredsedavajući međuvladine mešovite komisije za uanpređenje položaja manjina u Srbiji i Hrvatskoj Ivan Bošnjak. On je govorio o dosadašnjim aktivnostima i postignutim rezultatima komisije koje su doprinele položaju manjina u regionu. Naglasio je da Srbija želi i može da pomogne manjinama u okruženju, kao i u ostatku sveta.

Kakvi problemi muče ostale Srbe u regionu pročitajte na portalu Srbi.hr.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više