Novosti

Kronika

Vaskrs u znaku ustaškog skupa u Borovu

Ostavljamo vam zavet da čuvate i jačate najpre naše unutarnje crkveno jedinstvo, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo. Ne dopustite vremenu i prilikama da vas podele i odvoje jedne od drugih, a time i od Majke Crkve, ističe se u poslanici patrijarha Porfirija

Large vaskrs 5

Svečano i u zagrebačkoj crkvi Svetog preobraženja (foto Nenad Jovanović)

I ove godine, pravoslavni vjernici su za Vaskrs, 2. maja, ispunili crkve držeći se protivepidemioloških mjera. Tradicionalno, nakon liturgije, pročitana je poslanica patrijarha Porfirija i podijeljena obojena jaja.

Liturgiju u zagrebačkom hramu Preobraženja gospodnjeg služio je arhijerejski namjesnik zagrebački protojerej stavrofor Duško Spasojević koji je i pročitao patrijarhovu poslanicu. U njoj se ističe da "nas Crkva poziva i sabira na pobožno pashalno veselje, veselje koje prevazilazi i nadmašuje sva naša ovozemaljska veselja" te da je "vaskrsenje Isusa Hrista najveći događaj u istoriji vidljivog i nevidljivog sveta". "Bogočovek Isus Hristos vaskrse iz mrtvih i sve dotadašnje „vrednosti” biše oborene i novi svet nastade", ističe se u poslanici.

"Ne dopustimo da nam praznik Vaskrsenja Hristova bude praznik običaja, kao što često čujemo, već praznik novog života, nove nade, nove tvari, naglašeno je u poslanici kojom se vjernicima koji žive širom sveta, daleko od svojih ognjišta, od zavičaja, a često i od svojih najrođenijih, poručuje da Crkva neprestano brine o njima 'kao neraskidivim dijelovima našeg naroda i živim udovima tela naše Crkve'. Ostavljamo vam zavet da čuvate i jačate najpre naše unutarnje crkveno jedinstvo, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo. Ne dopustite vremenu i prilikama da vas podele i odvoje jedne od drugih, a time i od Majke Crkve", ističe se u poslanici.

Naglašava se i molitveno sjećanje napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji s kojima su srpski i svi pravoslavni narodi svijeta, kao i svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi.

"Možda ništa nije tako silno ujedinilo pravoslavne hrišćane sveta kao Kosovo i Metohija, simbol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi", piše u poslanici u kojoj se upućuju molitve i poruke pravoslavnima u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

"Ne sumnjamo da ćete vi, draga deco duhovna, sa svojim arhijerejima, sveštenicima, monasima i monahinjama veliki praznik Hristova Vaskrsenja dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inoslavnim ili pak inovernim susedima", podvlači poslanica.

Posebno mjesto imaju i bolesni, a naročito inficirani koronavirusom, kao i svi ljekari i medicinsko osoblje koje se bori da spasu oboljele.

"Prošle godine smo se nadali da će zaraza brzo proći. Nažalost, ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom sveta. Danas se molimo za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih. Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo!", zaključuje se na kraju.

Liturgiji su uz brojne vjernike i predstavnike drugih crkava prisustvovali predsjednik SDSS-a i SNV-a, saborski poslanik Milorad Pupovac, kao i predstavnici grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević i Ivica Lovrić.

U Zagrebu je liturgija održana i u kapeli Sv. Save na Svetom duhu, a HRT je prenosila liturgiju iz Okučana gdje ju je služio vladika pakračko slavonski Jovan.

Povodom pravoslavnog Vaskrsa patrijarhu, sveštenstvu i vjernicima SPC-a svoje je čestitke uputio hrvatski državni vrh, kao i vrh Katoličke crkve na čelu s nadbiskupom zagrebačkim Josipom Bozanićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zadarskim mitropolitom Želimirom Puljićem i požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem, predsjednikom Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog.

Najradosniji dan za pravoslavne hrišćane pokušali su spriječiti primitivci koji su u Borovu, u rano vaskršnje jutro, izvikivali poruke prepune govora mržnje prema Srbima u Hrvatskoj o čemu možete čitati ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više