Novosti

Politika

Вaжнo и вaжниje

Србиja je зaсaд успjeшниja у прoвoђeњу eкoнoмских рeфoрми нeгo у изгрaдњи влaдaвинe прaвa. Прeмиjeркa Aнa Брнaбић нeдвoсмислeнo je истaкнулa дa je њeзинa влaдa ‘стaвилa фoкус нa питaњa кoja су вaжниja зa грaђaнe’

Bneo0h9iidd9qi0s9d508fynbmp

Zadovoljna rezultatima u protekle dvije godine – Ana Brnabić (foto Srđan Ilić/PIXSELL)

Vlada Ane Brnabić zaokružila je dvije godine mandata. Neposredno prije svođenja njezina dvogodišnjeg salda, Srbija je na Londonskoj burzi prvi put poslije šest godina emitirala desetogodišnje euroobveznice u vrijednosti od milijardu eura. Vijesti iz Londona da su srpske euroobveznice planule po povijesno najnižoj kamatnoj stopi od 1,6 posto u Vladi Srbije euforično su dočekane kao najopipljivije priznanje njezinoj ekonomskoj i ukupnoj politici. Preko 300 investitora bilo je spremno kupiti srpske euroobveznice u vrijednosti od 6,4 milijarde eura, ali zbog budžetskog ograničenja kojim je propisano da se Srbija u ovoj godini na međunarodnom financijskom tržištu može zadužiti samo do iznosa od milijardu eura, ta granica nije pređena, iako je to bila šansa da se rekordno jeftinim zaduživanjem otplati još veći dio skupog starog zaduživanja države, ali i posredno izvrši pritisak na domaće financijsko tržište kako bi se banke i drugi kreditori konačno okrenuli od ziheraškog i unosnog kreditiranja države i počeli obilnije kreditirati domaće investicije i privatna poduzeća.

No nije se samo srpska vlada dičila uspjehom na Londonskoj burzi. Član Fiskalnog savjeta Srbije Nikola Altiparmakov za ‘Blic’ je ocijenio da je uspješno emitiranje srpskih euroobveznica stavljanje točke na ‘i’ fiskalne konsolidacije koju je prije pet godina započela naprednjačka koalicijska vlada kojoj je sada na čelu premijerka Brnabić. ‘Od dramatične ekonomske situacije u 2014. kada je budžetski deficit iznosio dve milijarde evra i kada smo maltene izgubili pristup finansijskim tržištima jer investitori nisu bili spremni da nam pozajmljuju novac čak ni po visokim kamata od pet ili sedam odsto – uspeli smo da se konsolidujemo, uravnotežimo budžet i krenuli smo da se zadužujemo po stopi od svega 1,6 odsto, što je praktično u nivou zemalja regiona koje su već ušle u Evropsku uniju. Tačno je da su na ovo smanjenje kamatnih stopa delimično uticala i kretanja na međunarodnim tržištima kapitala, ali je ovaj veliki napredak ipak prvenstveno rezultat domaće budžetske konsolidacije’, zaključio je Altiparmakov.

Na konferenciji za novinare na kojoj su predsjednica vlade i njezini ministri predočili rezultate dvogodišnjeg rada, Ana Brnabić je poručila: ‘Ukratko, veoma sam zadovoljna rezultatima koje smo kao tim postigli u protekle dve godine.’ Pritom su, dodala je, dvije stvari najvažnije: ‘Sačuvali smo makroekonomsku stabilnost, koju je postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i uspeli smo da pokrenemo transformaciju naše ekonomije uz digitalizaciju.’ U međunarodnim odnosima, poručila je Brnabić, ‘Evropska unija ostaje naš strateški cilj i naše odredište, uz dobre i prijateljske odnose sa svim drugim zemljama, od Rusije i SAD-a preko Kine do Indije’. Potom je uslijedio nabrajanje najuspješnijih postignuća vladine politike u protekle dvije godine: rast mirovina za 12,5 posto, rast plaća u javnom sektoru za 12 do 23 posto, a najviše u obrazovanju i zdravstvu (od 28 do 30 posto), rast prosječne plaće za 11,3 posto (na 463 eura), rast minimalne plaće za 19,5 posto, a kako je budžet i u ovoj godini nastavio ostvarivati suficit, do kraja godine uslijedit će još jedno povećanje mirovina i plaća u javnom sektoru te minimalne plaće, ali i dodatno smanjivanje poreznog opterećenja privrede. Lanjske rekordne strane investicije u vrijednosti od 3,5 milijardi eura u prvih pet mjeseci ove godine dodatno su porasle za 17 posto i dostigle su vrijednost od 1,4 milijarde eura.

Na konferenciji za novinare nije izostalo ni nabrajanje realiziranih i započetih velikih prometnih infrastrukturnih projekata (završetak autoceste do granice s Makedonijom, privođenje kraju autoceste do granice s Bugarskom i prvih stotinjak kilometara prema Crnoj Gori, početak radova na autocesti prema BiH i Moravskog koridora koji će spojiti zapadnu i istočnu Srbiju, izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta…), ali i onih u zdravstvu, energetici, obrazovanju, poljoprivredi, pa do reforme državne uprave te restrukturiranja i privatizacije javnih i državnih poduzeća.

Pojedini mediji, međutim, zabilježili su da Ana Brnabić nije ‘tako detaljno odgovarala na pitanja novinara o propustima njene Vlade’. Portal Insajder navodi na primjer da su njegovi novinari pitali premijerku ‘kako može da se govori o dve uspešne godine rada Vlade i pored brojnih primera kršenja zakona i urušavanja institucija, a koje je istraživala naša redakcija. Ignorisanje dokaza o spornim privatizacijama, nerešen slučaj nelegalnog rušenja u Hercegovačkoj, nemoć institucija da sruše nelegalni objekat na Pančićevom vrhu uprkos rešenju o rušenju, činjenica da važne istrage stoje u mestu jer policija tužilaštvu ne dostavlja informacije, kao i to što je veliki broj državnih službenika u statusu vršioca dužnosti, a direktori javnih preduzeća nisu, kako nalaže zakon, izabrani na konkursu – neki su od primera koje smo naveli premijerki’. Insajder piše da je Ana Brnabić na pitanja njegovih novinara i primjere koje su naveli odgovorila da je njezina vlada ‘u fokus stavila osnovne i najznačajnije potrebe građana. Ignorišući sve druge navedene primere, ocenila je da je za građane bitnije da li su izgrađeni autoputevi i povećana minimalna cena rada i plate, nego da li su pomoćnici ministra u statusu vršioca dužnosti’. Nezadovoljni njezinim odgovorom jer se iz njega ‘može zaključiti da rad na ekonomskoj stabilizaciji isključuje i rad na uspostavljanju pravne države’, novinari Insajdera inzistirali su na detaljnijem i preciznijem odgovoru, ali Brnabić je tek ponovila da je njezina vlada ‘stavila fokus na pitanja koja su važnija za građane, koji će odlučiti da li žele vladu koja će brinuti o njima ili vladu koja će, kako je rekla, ispuniti sve administrativne uslove’. Nije se predomislila ni nakon dodatnog pitanja ‘da li će upravo uspostavljanje vladavine prava obezbediti i veće investicije. Brnabić je rekla da je vladavina prava svakako veoma važna, ali da je bilo i važnijih stvari’, zaključuje Insajder.

U izvještajima drugih medija navodi se da je premijerka ipak i prije pitanja novinara rekla da vladavina prava ‘ostaje jedan od glavnih prioriteta vlade na čijem je čelu, istakavši da iako Srbija trpi stalne kritike, u ovoj oblasti je dosta urađeno. Posebno se osvrnula na borbu protiv korupcije, ali i na propise koji su u tom cilju doneti. Rekla je i da se radi na promeni Ustava, kao i da je ovo prvi put u Srbiji da postoji ovakva dugačka i sadržajna debata’. Zapravo je poručila da je uspostavljanje i razvijanje vladavine prava u Srbiji sastavni dio pregovaračkog procesa o pristupanju Europskoj uniji. U dvije godine mandata njezine vlade Srbija je otvorila devet od ukupno sedamnaest do sada otvorenih pregovaračkih poglavlja, a Brnabić tvrdi da je već sada spremna za otvaranje dodatnih pet poglavlja, što bi je itekako približilo konačnom cilju – otvaranju i zatvaranju svih 35 pregovaračkih poglavlja. No zasad je uspješnija u provođenju ekonomskih reformi, o čemu svjedoče i vijesti s Londonske burze o uspješnom plasiranju srpskih euroobveznica, kao i vijesti iz Brisela koje govore o usporavanju eurointegracijskog procesa Srbije, ponajprije zbog njezinih slabosti i propusta, ali i sve slabijeg interesa za širenje Unije na ostatak Balkana. Dok je tako, vladi Ane Brnabić vladavina prava bit će ‘svakako veoma važna, ali bilo je i bit će i važnijih stvari’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više