Novosti

Politika

VeDRA: Glavaš ne zaslužuje hrvatska odličja!

S obzirom na vrijednosti zaštite digniteta Domovinskog rata koje promičemo, zabrinuti smo i razočarani Vašom odlukom o vraćanju odlikovanja i generalskog čina Branimiru Glavašu, besprizornoj osobi osuđenoj za najgore ratne zločine, ali kojoj je prvostupanjska presuda ukinuta iz proceduralnih razloga, poručuju Milanoviću iz VeDRA-e

Large glavas nova

Branimir Glavaš (foto Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Među rijetkima koji su reagirali na vraćanje odlikovanja i čina Branimiru Glavašu, optuženom za ubijanje srpskih civila 90- godina u Osijeku, je udruga Veterana Domovinskog rata i antifašista – VeDRA. Uputili su otvoreno pismo predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je vraćanjem ordena i čina general-bojnika na određen način Glavaša rehabilitirao. Ističu da su zabrinuti i razočarani Milanovićevom odlukom te da Glavaš ne zaslužuje hrvatska odličja.

Iz VeDRA-e upozoravaju da se radi o čovjeku koji je odavno jedan od simbola svega negativnoga što se povezuje s hrvatskom politikom u devedesetima, o čovjeku koji ga je iz očitog interesa podržao u predizbornoj kampanji, da bi sam Milanović tada govorio kako takvi „nisu njegovo društvo“ te da je osuđen za neke od najgorih ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, da bi onda presuda bila poništena ali ne zbog toga što je nedužan nego zbog proceduralnih razloga.

Donosimo pismo u cijelosti:

"Poštovani gospodine predsjedniče,

ovom prilikom zahvaljujemo Vam na prijemu u Uredu predsjednika povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice postrojavanja Zbora narodne garde, vojske koja je obranila suverenitet Republike Hrvatske u Domovinskom ratu u kojem su mnogi od nas sudjelovali, od vojnika do visokih zapovjednih dužnosti. Međutim, s obzirom na vrijednosti zaštite digniteta Domovinskog rata koje promičemo, zabrinuti smo i razočarani Vašom odlukom o vraćanju odlikovanja i generalskog čina Branimiru Glavašu, besprizornoj osobi osuđenoj za najgore ratne zločine, ali kojoj je prvostupanjska presuda ukinuta iz proceduralnih razloga i postupak vraćen na početak.

Branimir Glavaš je bježanjem od hrvatskog pravosuđa u susjednu BiH pokazao da ne poštuje pravni poredak, institucije i ustavne vrednote Republike Hrvatske, te kao takav ne zaslužuje hrvatska odličja. Za nasljeđe Domovinskog rata važna je bila ocjena Ive Josipovića – data prilikom oduzimanja počasti – da je Glavaš postupao protivno moralnim zasadama Republike Hrvatske, pa se postavlja pitanje jesu li se u odnosu na Josipovićev mandat promijenile moralne zasade u Republici Hrvatskoj. Vraćanje odličja Branimiru Glavašu ima šokantan i drastično negativan odjek te ogorčenje kod mnogih časnih branitelja, naših članova i simpatizera koji nam se obraćaju. Taj je čin doživljen kao javna rehabilitacija Branimira Glavaša, što ruši dignitet Domovinskog rata i u suprotnosti je s vrijednosnim sustavom koji zastupa Statut Udruge VeDRA.

Ovdje također želimo ponoviti i to da je temeljni cilj i djelatnost VeDRA-e promicanje ideje antifašizma kao civilizacijske vrijednosti i humanističkog otpora svim oblicima diskriminacije, te zaštita digniteta Narodnooslobodilačke borbe i Domovinskog rata. U isticanju vrijednosti značenja NOB-a držimo da, kad se govori o borbi hrvatskog naroda za slobodu i nacionalnu državu, Narodnooslobodilačka borba i antifašistički pokret zauzimaju posebno mjesto. Taj je pokret Hrvata i ostalih jugoslavenskih naroda na čelu s Hrvatom Josipom Brozom Titom Hrvatsku postavio na stranu pobjednika, velike antifašističke koalicije. Upravo zbog toga, i možda jedino tada, Hrvati su zajedno s ostalim jugoslavenskim narodima bili značajni i prepoznati u europskim i svjetskim razmjerima.

Današnja moderna Republika Hrvatska, obranjena u Domovinskom ratu i međunarodno priznata, sljednica je upravo Hrvatske utemeljene u okviru narodnooslobodilačkog pokreta i definirane AVNOJ-skim međunarodno priznatim granicama. Upravo su stoga vrijednosti i veliki doprinos hrvatskog naroda u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu ugrađeni u temelje samostalne Republike Hrvatske, u izvorišne osnove Ustava Republike Hrvatske kojima su afirmirane i Odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske. Stoga držimo, da smo dužni isticati i obilježiti datume i događaje vezane za osnivanje prvog partizanskog Sisačkog odreda, bitku na Sutjesci – najslavniju i najtežu bitku našeg naroda za slobodu, osnivanje prve Hrvatske narodne vlade, te obilježavanje 9. svibnja, Dana pobjede nad nacizmom i fašizmom koji nije prikladno supstituirati Danom Europe, jer bez tog događaja ne bi bilo ni Schumanove deklaracije ni ove Europe.

VeDRA surađuje i surađivat će sa svim udrugama i institucijama od lokalne do najviše državne razine koji imaju čvrsta načela oko antifašističkih vrijednosti, digniteta Narodnooslobodilačke borbe i Domovinskog rata, a što je sadržano i u našem sloganu – OD POBJEDE 1945. DO POBJEDE 1995."

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više