Novosti

Kultura

Veliki pečat filmovima ‘Pjena’ i ‘Naš dom u divljini’

Podjelom nagrada završen službeni dio posebnog izdanja Zagrebdoxa, trijumfirao dokumentarac ‘Pjena’ o izoliranoj zajednici u Murmansku

F04gydrlvdu97uvt79ia7gxu3te

Detalj iz filma 'Pjena'

Online prijenosom dodjele nagrada 10. oktobra u večernjim satima zaključen je službeni dio

ovogodišnjeg posebnog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Odlukom međunarodnog žirija, koji su činili hrvatski dokumentarist Goran Dević, slovenska redateljica, producentica, predavačica i umjetnička direktorica Makedoxa Petra Seliškar, te češka redateljica i fotografkinja Anna Kryvenko, Veliki pečat u selekciji od 17 filmova

osvojio je film ‘Pjena’ o izoliranoj zajednici u Murmansku.

Taj film dobio je i posebno priznanje u kategoriji autora starosti do 35 godina, koje je dodijeljeno i filmu ‘Uzorno vladanje’ Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusq, priča o opraštanju, kolektivnoj osveti i sustavnom kažnjavanju.

Članovi regionalnog žirija - hrvatski novinar i urednik Dean Šoša, talijanska scenografkinja i redateljica Valentina Primavera te filmska producentica i umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu Nicoletta Romeo, dodijelili su Veliki pečat filmu ‘Naš dom u divljini’ Radua Ciorniciuca o velikoj rumunjskoj porodici koja iz divljine dunavske delte mora preći u veliki grad. Taj film dobio je i Mali pečat koju dobivaju autori do 35 godina starosti.

Posebno priznanje osvojio je hrvatski film ‘Jedna od nas’ Đure Gavrana, priča o brutalnom otkriću o mračnim tajnama na 15. godišnjici mature.

Nagrada Movies That Matter pripala je filmu ‘Odvjetnica’ Rachel Leah Jones i Philippea Bellaichea o glasovima pravde u militariziranom izraelskom društvu koje ugnjetava diskriminirane Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali. U istoj kategoriji dodijeljena su i dva posebna priznanja: filmu ‘Euforija postojanja’ redateljice Réka Szabó te ‘Sjene bez sunca’ iranskog redatelja Mehrdada Oskoueija.

Nagrada Mojoj generaciji, koju autoru svoje generacije dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, pripala je američkom oskarovcu Alexu Gibneyju, čiji je novi film ‘Građanin K’ prikazan u sklopu programa The Best of the Rest, a tematizira slučaj Mihaila Khodorkovskog, jednog od najbogatijih ruskih oligarha višegodišnjeg zatvorenika i disidenta, političkog protivnika Vladimira Putina. Mnogo više od same biografije, ovaj film govori o kompleksnim procesima koji su obilježili stvaranje postsovjetske Rusije, ali i novih globalnih geopolitičkih odnosa, obrazložio je direktor festivala Puhovski.

Nagrada međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI dodijeljena je filmu ‘Naš dom u divljini’ Radua Ciorniciuca, dok je publika najvišu ocjenu dala hrvatskom dokumentarcu ‘Nun of Your Business’ Ivane Marinić Kragić koji je na Zagrebdoxu imao svjetsku premijeru.

Od 4. do 10. oktobra publika je u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu imala priliku pogledati pedesetak dokumentaraca u natjecateljskim programima te u programu The Best of the Rest koji je činilo dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa.

ZagrebDox imao je dva retrospektivna programa: online retrospektivu filmova nagrađivane britanske redateljice Lucy Walker te autorsku večer posvećenu Goranu Deviću.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više