Novosti

Kronika

Вeлики Teслa у Вaрaждину

Meтaлнa скулптурa "Teслa Пoweрлинe" пoстaвљeнa je испрeд вaрaждинскoг Teхнoлoшкoг пaркa, висoкa je 12,5 мeтaрa, a дjeлo je Никoлe Вудрaгa

Large 10

Skulptura je visoka 12,5 metara

Nikola Tesla, poznati svjetski izumitelj, rođen u Hrvatskoj i srpskog porijekla, nakon Gospića u kojemu mu je nedavno vraćen spomenik, prošlu srijedu u Varaždinu je dobio novu skulpturu. Metalna skulptura "Tesla Powerline" postavljena je ispred varaždinskog Tehnološkog parka, visoka je 12,5 metara, a djelo je Nikole Vudraga, jednog od najpoznatijih hrvatskih umjetnika u inostranstvu. Sama skulptura konstruisana je još 2017. godine i od tada je bila izložena na izložbi autorice projekta Helene Bulaje Madunić "Tesla: Mind From The Future" u Zagrebu, Budimpešti i Berlinu.

- Stigla je inicijativa iz Grada Varaždina za najveći spomenik Tesli na svijetu. Krenule su sve pripreme, uslijedili elaborati od 120 strana koji su se bavili statikom te dokumentacijom. Sve je to trajalo dulje od same izrade kipa. Postav je krenuo prije mjesec dana, prvo pripreme cijele temeljne konstrukcije, uzemljenje, potom postavljanje nogu visokih do šest metara, pa lijevanje betona i namještanje balansa ravnine. Zatim smo s dvije dizalice od dvadesetak metara podigli gornji dio torza, ruku i glavu. Nakon šest mjeseci planiranja i tri godine, koje je "proveo" po ateljeima, inozemnim i domaćim izložbama, spomenik Nikoli Tesli konačno je našao trajni dom ispred zgrade Tehnološkog Parka u Varaždinu, gradskoj instituciji koja se bavi novim tehnologijama. Uz moje osobno divljenje "heroju Nikoli koji je pričao s munjama", Tesla je danas postao simbol napretka, razvoja, duhovnosti, svega dobroga čemu možemo stremiti i takav, u tehničkom pogledu, najveći spomenik na svijetu tom geniju, simbol je i podsjetnik da nas sjeti kuda stremi naš duh i da se okrenemo ka općem razvoju i svakodnevnom boljitku - rekao je Vudrag o svojoj skulpturi.

Prije četiri godine za vrijeme izložbe o Tesli u Zagrebu željezna skulptura ličkog genija bila je tada postavljena u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Autorica i kustosica izložbe Helena Bulaja Madunić je rekla da je skulptura bila zapravo skica ideje za budući visoki dalekovod koji se trebao izgraditi u Teslinoj rodnoj Lici, pored autoputa i skretanja za Gospić i Smiljan.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više