>

novosti logo

Piše Mirna Jasić

Veljko Kajtazi: Kilava isprika

Saborski zastupnik Roma i drugih nacionalnih manjina: Isprika Andreja Plenkovića zbog ispada Steve Culeja, dana putem medija, zazvučala je kao da je upućena malom djetetu

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković javno vam se ispričao putem medija zbog šovinističkog ispada stranačkog kolege Steve Culeja, no vi time niste zadovoljni, pa ste zatražili da vam se osobno ispriča?

Iznenadila me Plenkovićeva izjava koju mi je uputio u sklopu izjave novinarima. Na moju molbu u pismu koje sam mu uputio da to više ne čini na takav način, on je odgovorio da – neće to činiti. Njegova isprika je zazvučala kao da ju je uputio malom djetetu. I dalje očekujem da se Plenković i Culej istinski ispričaju zbog izjave, jer to bi bilo itekako značajno za samu romsku zajednicu u Hrvatskoj. Tada bi pokazali da misle ozbiljno.

Zašto vas je HDZ-ov saborski zastupnik Culej izvrijeđao na Facebooku, nazvavši vas ‘srpskim Ciganinom’?

Uopće ne razumijem njegove izmišljotine, niti mi je jasno što je njima želio postići. Mogu samo pretpostaviti da je reagirao na moje dosadašnje izjave o tome da Romi u Hrvatskoj nisu sigurni, jer bacaju bombe i podmeću požare u naše ustanove, a policajci tuku pripadnike naše zajednice, kao što sam iznosio i druge činjenice: da je malo zaposlenih Roma i da naša djeca ne mogu dobiti praksu tokom pohađanja strukovne škole. Dakle najvjerojatnije su ga pogodile takve moje izjave o činjenicama koje su vidljive na svakom koraku u Hrvatskoj. Ako je Culej već htio iznijeti svoje mišljenje, onda mi ga je mogao reći osobno u Saboru. Koliko je stabilna osoba vidljivo je i iz njegovih izjava u kojima je najprije nijekao napisano, a potom to potvrdio.

O tom postu punom rasne i nacionalne mržnje svoju ocjenu dalo je i Etičko povjerenstvo. Kako su taj govor mržnje doživjeli članovi romske zajednice u Hrvatskoj?

Etičko povjerenstvo je osudilo tu izjavu na društvenoj mreži. Ocijenilo ju je kao teško kršenje izbornog etičkog kodeksa te kao širenje nacionalne i rasne mržnje. No problem je što članovi povjerenstva smatraju da ne mogu sa sigurnošću utvrditi da ju je zaista objavio Stevo Culej, odnosno tko je stvarni autor tog komentara. Romska zajednica u Hrvatskoj je u strahu, ali smatram da se polako počinje ujedinjavati i da ovakve izljeve mržnje više nećemo dozvoljavati.

1/1