>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Mirna Jasić

Veljko Kajtazi Smirimo strasti

'Ponovno ću otići u Našice i sastati se s gradonačelnikom zbog problema obitelji Amić', poručuje predsjednik Romskog nacionalnog vijeća i saborski zastupnik

U Jelisavcu nadomak Našica okupilo se nekoliko stotina mještana s namjerom da iz sela istjeraju višečlanu romsku obitelj Amić…

Problem u Jelisavcu postoji već duže vrijeme. I ranije sam odlazio u Našice i susretao se sa ljudima koji tamo žive te ih upućivao kako da se ostvare svoja prava, no nisu me poslušali. Susreo sam se s gradonačelnikom Krešimirom Žagarom i zajedno smo pokušavali iznaći rješenje za ovu obitelj. Ni tada nisu prihvatili moje savjete i nisu se deklarirali kao pripadnici romske nacionalne manjine. Ovih dana ponovno ću otići u Našice i sastati se s gradonačelnikom. U ovakvim slučajevima posebno je opasna netrpeljivost većinskog stanovništva prema nekome tko je drugačiji. Linč prema pripadnicima manjinskog stanovništva vrlo je opasan, jer prijeti da se praksa prenese i u ostale dijelove zemlje.

Gdje su ovakvi sukobi učestali?

Najznačajniji su oni u Međimurskoj županiji, s obzirom na broj Roma koji živi tamo. U nekim naseljima je situacija dobra, a u nekima ima velikih problema, čak se ide tako daleko da se predlaže formiranje raznih ‘straža’ koje će čuvati naselja od Roma. Ipak, mislim da u Međimurskoj županiji sve strukture uključene u izvršnu vlast dobro obavljaju svoju dužnost i ne dozvoljavaju da situacija izmakne kontroli. Kada masa uzme stvar u svoje ruke dolazi do velikih problema, stoga apeliram da se strasti smire. Svi moramo uporno raditi na tome da se upoznaju ova dva svijeta koja su sada suprotstavljena.

Prema izvještaju Amnesty Internationala, Romi su sve više žrtve nasilja u Europi.

Situacija u Europi je vrlo slična onoj u Hrvatskoj. Na sreću, još nije eksplodirala kao u nekim dijelovima Europe. Romi su ponosan narod, kao i svi narodi s kojima žive. Kada se ta dva ponosa sukobe, onda nastaje problem koji eskalira u sukob. Pustimo policiji i nadležnim službama da rješavaju probleme. Moramo se posvetiti zbližavanju romskog i neromskog stanovništva i pronalaženju načina kako da pomognemo Romima da dostignu nivo zaposlenosti i školovanosti kakav je u neromskom stanovništvu. Također, bitno je da se romskom stanovništvu omogući da samostalno odlučuje o stvarima koje se tiču njih samih.

1/1