Novosti

Kronika

Вeсeлo дo прaзникa

Нa oсjeчкoм Tргу слoбoдe oдржaнa je мaнифeстaциja "Шaрaнa jaja бojaмa грaдa" гдje je пjeсмoм, свиркoм и плeсoм прoмoвирaнa мaњинскa рaзнoликoст. Истoврeмeнo, нa бeлoмaнaстирскoм Tргу слoбoдe oдржaн je "Ускрсни кoрзo"

Large 2

"Šarana jaja bojama grada", makedonski štand: baklave, tulumbe, pita sa špinatom

Prošle subote na osječkom Trgu slobode, u središtu grada na Dravi, održana je tradicionalna manifestacija "Šarana jaja bojama grada", koju je otvorio Vladimir Ham, predsjednik Gradskog vijeća.

- Ovo je tradicionalna priredba koju Grad Osijek organizira uoči Cvjetne nedjelje već dugi niz godina. Protekle dvije godine zbog pandemije je izostala, ali s obzirom na to da smo grad u kojem žive 22 nacionalne manjine, uistinu jesmo najšareniji grad, i to volimo pokazivati. Nacionalne manjine, tradicijski obrti i zavičajna društva prikazuju svoje uskrsne običaje, među kojima su i gastroponuda i pisanice – rekao je Ham. I zaista, na brojnim štandovima, kroz gastronomiju i predmete uskršnje tematike, ali i na obližnjoj pozornici pjesmom, svirkom i plesom, promovirana je osječka manjinska raznolikost. Međutim, pri kraju manifestacije, nad grad su se navukli tamni oblaci, a onda se neočekivano pojavio i snažan vjetar, koji je rastjerao okupljene građane, počevši rušiti štandove i raznositi predmete s njih na sve strane.

U isto vrijeme, na belomanastirskom Trgu slobode, održan je "Uskrsni korzo". Pored sajma s mnogobrojnim šarenim i lijepo uređenim štandovima, bilo je još različitih događanja. U vlakiću s vozačem maskiranim u velikog zeca vozikala su se amo-tamo nasmijana djeca, nastupale su razigrane plesne grupa, dječji zborovi i Gradsko kazalište Beli Manastir, a održane su i zanimljive kreativne radionice.

Bilo je lijepo vidjeti građane, cijele porodice, kako opušteno i zadovoljno šeću među štandovima, razgovaraju jedni s drugima, kao da bi u tom jednom subotnjem prijepodnevu htjeli nadoknaditi sva ona propuštena prijepodneva zbog protukorona mjera i ograničenja. Sve je bilo lijepo do momenta kad su tamni sjeverni oblaci s iznenadnim dolaskom jakog vjetra i kiše potjerali prisutne i tako ubrzali kraj fešte i lijepog druženja. Nekome je to bilo rano, nekome taman, ali je važno da je konačno svima bilo lijepo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više