>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Anja Kožul

Vesna Radojević: Twitter je oaza slobode

U najčitanijim i najgledanijim medijima u Srbiji koji su pod potpunom kontrolom vlasti ne možete da pročitate ništa osim hvalospeva Vučiću, pa svi ovde Twitter posmatramo kao slobodnu oazu, kaže novinarka portala Krik i Raskrikavanje

Twitter je nedavno izbrisao više od 8500 SNS-ovih botova, odnosno ciljano stvorenih lažnih profila. Kako je došlo do targetiranja naloga, a zatim i sustavnog brisanja?

Znamo da je Twitter poslao naloge Stanford internet opservatoriji kao skup podataka, a onda su njihovi stručnjaci analizirali ono što su dobili. Jasno je da su ih povezali preko IP adresa, ali i činjenicu da su ovi nalozi koristili aplikaciju Castle za automatsko tvitovanje. Njihovo delovanje na mreži je bilo istovetno: kačili su iste tvitove, retvitovali isto, obrušavali se na neki opoziciono nastrojen tvit na isti način. Po Twitteru, sve su to znaci za zloupotrebu te mreže u političke svrhe. Nedavno brisanje 20.000 naloga u nekoliko zemalja je samo jedno u nizu – ta kompanija je više puta naglašavala da im je stalo do toga da njihovi korisnici ne budu obmanuti.

Što je glavni zadatak botova na društvenim mrežama?

Analiza rada ovih 8500 bot naloga pokazala je da im je cilj bio veličanje Vučića i njegove partije i da retvituju njegove tvitove. Drugi zadatak im je bio da dele sadržaje provladinih medija – tu su se najviše izdvojili sajtovi tabloida Informer i Alo i televizije Pink. Ovi mediji već osam godina agresivno izveštavaju samo u korist Srpske napredne stranke i jedni su od najvećih izvora lažnih vesti, a u tom smislu devastacije profesionalnih standarda. Treći zadatak botova je konstantan napad na opoziciju, negativno tvitovanje i komentarisanje tvitova opozicionih lidera. Ja bih rekla da su radili po principu armije.

Najviše takvih naloga dolazi iz Srbije, manji broj iz drugih zemalja. Kako to objašnjavate?

Twitter u Srbiji, bar u odnosu na zemlje u regionu, dosta je popularan. Predsednika Vučića boli sve što se nađe na ovoj mreži jer ima dosta političkih komentara. Srpski tviteraši, čim se nešto izjavi, kopaju i traže dokaze da li je to tako ili nije. Naravno, kao i svaka društvena mreža ima dosta mana, lažnih vesti, ali većina intelektualaca, analitičara i novinara je na Twitteru. U najčitanijim i najgledanijim medijima u Srbiji koji su pod potpunom kontrolom vlasti ne možete da pročitate ništa osim hvalospeva Vučiću, pa svi ovde Twitter posmatramo kao slobodnu oazu. Zbog toga je Aleksandar Vučić sa svojim partijom uložio dosta resursa da zagadi i taj prostor.

Tko bi trebao snositi odgovornost?

U ovom slučaju svakako partija i predsednik Srbije jer su to, sada je i zvanično dokazano, njihovi botovi. Ali proći će još puno vode Dunavom dok se neki tužilac u Srbiji ne seti da ovo može da bude ozbiljan problem i zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe.

1/1