Novosti

Kultura

Vida daruje audioknjige Bore Ćosića i Danila Kiša

Zahvaljujući Vida TV-u od 15. svibnja do 14. lipnja možete besplatno preuzeti audio izdanja romana Bore Ćosića "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji" i knjige novela Danila Kiša "Grobnica za Borisa Davidoviča"

Large kis

Vida TV ovog mjeseca poklanja audio izdanja romana Bore Ćosića "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji" (SNV – Srpsko narodno vijeće, Audio Store Transonica, Zagreb, 2023.) i knjige novela Danila Kiša "Grobnica za Borisa Davidoviča" (Reflektor llc, Beograd, 2011.).

Knjige je na mobilnoj aplikaciji Book&Zvook moguće besplatno preuzeti od 15. svibnja do 14. lipnja 2023. Aplikacija Book&Zvook može se preuzeti na platformama Apple App Store, Google Play i Huawei App Gallery, dok je za registraciju i izradu korisničkog računa potrebna samo e-mail adresa.

Priče Danila Kiša čita poznati glumac Predrag Miki Manojlović. Ovo iznimno značajno i kompleksno djelo, zbirka pripovijedaka ili roman, u kojem se prelamaju činjenice i imaginacija, surova povijest i sugestivna naracija, govore o stradanjima u komunističkim gulazima Sovjetskog Saveza. Nastalo je i objavljeno 1976. kao piščev odgovor njegovim francuskim studentima koji su, kao i cijela tadašnja "lijeva" Evropa, zatvarali oči pred postojanjem sovjetskih gulaga.

Tih "sedam poglavlja jedne zajedničke povijesti", kako je i sam autor naznačio u podnaslovu, spada u vrhunske domete srpske i jugoslavenske književnosti donijelo je Kišu svjetski uspjeh, ali optužbe za plagijat koje su rezultirale najvećom polemikom u povijesti jugoslavenske književnosti. Audio knjiga traj 4 sata 15 minuta.

Ćosićev roman "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji" čita glumac Damjan Kecojević i traje 4 sata 17 minuta. "Pogled na revoluciju, rat, velika povijesna zbivanja opisana su iz perspektive dječaka. Njegovo pričanje, šturo i jednostavno, otkriva svu apsurdnost i laži svijeta “izvan obitelji”. Roman koji osvaja svojim jednostavnim, čitkim stilom, nasmijat će vas gotovo doslovno “do suza”, do otkrivanja potpunog besmisla i dehumanizacije jednog sistema. Za roman ‘Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji’ Bora Ćosić primio je 1969. godine NIN-ovu nagradu. Ta se knjiga proslavila diljem svijeta kroz prijevode u više od petnaest jezika, brojna kazališna uprizorenja i filmsku ekranizaciju. Pred vama je audio verzija u izvedbi glumca Damjana Kecojevića koji vrlo vješto utjelovljuje glas naratora, neimenovanog dječaka kroz čije oči pratimo historijska previranja 20. stoljeća. U uvodnom poglavlju knjige, autor, sobom samim, čita do sada na originalu neobjavljen uvodnik napisan za francusko izdanje romana povodom 50. godišnjice te ironijske i ludičke, a za svoje vrijeme i izrazito subverzivne proze", stoji u najavi.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više