>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše R. I.

Video Povratak: Dvostruki teret civilnih žrtava rata

Sutkinja je u obrazloženju presude navela da su ubojice moga supruga i troje susjeda bili revoltirani zbog gledanja slika pada Vukovara. Na taj način ih je opravdala, a moj slučaj poslala u zastaru, objašnjava Marica Šeatović, umirovljenica koja je nakon preživljene tragedije morala platiti parnične troškove sudskog postupka

Svakog petka na portalu 'Novosti' pogledajte novu epizodu 'Povratka'. Riječ je o serijalu koji tematizira probleme s kojima se susreću Srbi u Hrvatskoj. Svaka epizoda bavi se specifičnom problematikom – od nedostatke infrastrukture potrebne za život dostojan čovjeka u mjestima u kojima žive povratnici, pitanja naknade materijalne i nematerijalne štete, problema zapošljavanja u državnim i javnim službama do govora mržnje kojem su izloženi Srbi u Hrvatskoj.

Serijal je nastao u produkciji Fade Ina i koprodukciji Zagreb filma, a sufinanciran je sredstvima Agencije za elektroničke medije i Srpskog narodnog vijeća. Redatelj 'Povratka' je Jadran Boban, scenarist Dragan Grozdanić, snimatelj Srđan Kovačević, montažer Damir Kantoci, asistentica produkcije Iva Tkalec, producentica Morana Komljenović, koproducent Vinko Brešan.

U večeri 21. studenog 1991. šest pripadnika Tigrova, naoružanih automatskim puškama, upalo je u kuću Miše Rašovića u Novskoj, u kojoj su se osim njega nalazili i njegova supruga Sajka Rašković te susjedi Mihajlo Šeatović i Ljuban Vujić. Vojnici su srpske civile mučili na različite načine, a potom ih sve ubili.

Marica Šeatović, supruga ubijeno Mihajla, vodila je dugotrajnu sudsku borbu. Nakon svega je još morala platiti parnične troškove u iznosu od približno 9000 kuna s mirovinom od 1600 kuna. Ova umirovljenica samo je jedna u nizu članova obitelji civilnih žrtava koji su nakon rata tužili Republiku Hrvatsku. Uslijed nedostatka progona počinitelja kaznenih djela ratnog zločina, u najvećem broju slučajeva izgubili su parnice. Svi oni su zbog toga dvostruko oštećeni jer, osim što su izgubili najbliže srodnike u ratu, sada su dužni i platiti parnične troškove postupka koji u pojedinim slučajevima sežu i do 100.000 kuna.

1/1