>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše R. I.

Video Povratak: Izvinite gospodine, ali to je moj stan

Prvo sam dobio otkaz, a onda sam krajem 1991. kroz prozor stana vidio pucnjavu. Prestrašio sam se i rekao ženi da ovdje više ne mogu ostati ni minute. Sljedeće jutro smo otputovali. U međuvremenu sam imao želju doći i vidjeti svoj stan, ali kako sam to mogao učiniti kada se u njega uselio nepoznati čovjek?, prisjeća se Miloš Bijelić, bivši nositelj stanarskog prava iz Rijeke

Svakog petka na portalu 'Novosti' pogledajte novu epizodu 'Povratka'. Riječ je o serijalu koji tematizira probleme s kojima se susreću Srbi u Hrvatskoj. Svaka epizoda bavi se specifičnom problematikom – od nedostatke infrastrukture potrebne za život dostojan čovjeka u mjestima u kojima žive povratnici, pitanja naknade materijalne i nematerijalne štete, problema zapošljavanja u državnim i javnim službama do govora mržnje.

Serijal je nastao u produkciji Fade Ina i koprodukciji Zagreb filma, a sufinanciran je sredstvima Agencije za elektroničke medije i Srpskog narodnog vijeća. Redatelj 'Povratka' je Jadran Boban, scenarist Dragan Grozdanić, snimatelj Srđan Kovačević, montažer Damir Kantoci, asistentica produkcije Iva Tkalec, producentica Morana Komljenović, koproducent Vinko Brešan.

Prema procjenama međunarodnih organizacija, u Hrvatskoj je tokom i neposredno nakon rata oduzeto oko 30.000 stanova u kojima su većinom živjeli Srbi. Uz prisilne deložacije, stanovi su oduzimani i sudskim putem, pri čemu je izbjeglim bivšim nositeljima stanarskog prava ono u velikoj mjeri ukinuto donošenjem presuda u odsutnosti i bez njihova znanja.

Za razliku od drugih država bivše SFRJ, u Hrvatskoj stanarsko pravo nije priznato kao oblik vlasništva. Vlada Republike Hrvatske je zbog toga 2008. godine, pod međunarodnim pritiskom, usvojila institut 'stambenog zbrinjavanja' za više kategorija stanovništva, među kojima i za izbjegle Srbe koji se žele vratiti u Hrvatsku.

Stambeno zbrinjavanje ima niz nepogodnih elemenata: procedura je dugotrajna i kompleksna; redovito se dobivaju stanovi znatno manji od prijašnjih; otkup je moguć tek teoretski, a neki od uvjeta ili metoda dodjeljivanja su doslovno diskriminacijski u odnosu na Srbe. Oni Srbi koji su poput Miloša Bijelića ostvarili pravo na stambeno zbrinjavanje, u velikom broju slučajeva su nezadovoljni otkupnom cijenom i kvalitetom gradnje novih objekata.

1/1