Novosti

Politika

VIDEO: U Borovu na Uskrs skandirali "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati"

Na pravoslavni Uskrs grupa od dvadesetak mladića u pratnji policije prošla je Borovom pozivajući na ubojstvo Srba na što je policija tek kasnije reagirala i izdvojila vikače. Načelnik Borova Baćanović kaže da sličnih slučajeva do sada u Borovu nije bilo, srpske institucije oštro su reagirale, kao i potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Prije pet dana u Splitu se pjevalo "Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi četnika iz Knina" 

Large borovo slika

Snimka iz Borova (foto You Tube)

Općina Borovo na svojim Facebook stranicama objavila je dvije snimke na kojima se vidi više desetaka mladića kako prolaze mjestom u nedjelju, na pravoslavni Uskrs, u pratnji policije. Skandiraju pjesmu "Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati" te nakon nje "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati", dok se na drugoj snimci čuje "Ubij Srbina".

S obzirom da je kolona prolazila Borovom u pratnji policije, poslali smo pitanje Policijskoj upravi vukovarsko-srijemske o kakvom skupu se radi te zašto krivci nisu spriječeni u iskazivanju govora nacionalne mržnje. 

Glasnogovornik PU Dragoslav Živković potvrdio je da su u nedjelju, 2. maja, oko 6.30 sati ujutro, nakon što su položili vijence na memorijalnom spomeniku 12 redarstvenika, 20-ak mladića krenulo u koloni kroz mjesto te da su izvikivali neprimjerene poruke. Kako nam je rekao Živković, policija je odmah reagirala, izdvojila vikače, utvrdila njihov identitet i provela kriminalističko istraživanje.

Inače, jučer su pripadnici vukovarskih Bad Blue Boysa u Borovu Selu iza spomenika dvanestorici hrvatskih policajaca naslikali mural u njihovu čast. 

Srpske institucije s istoka Hrvatske u svom su saopćenju osudile današnje proustaško i antisrpsko divljanje grupe mladih ljudi koji su uz pratnju policije izvikivale poruke mržnje.

SDSS, Zajedničko veće opština i VSNM Vukovarsko srijemske županije osudile su skandalozno i sramno ponašanje pojedinaca i organizatora koji su svojim uzvicima pozivali na ubistva i širenje mržnje prema srpskoj zajednici. "Još sramnije i skandaloznije je što se taj gnusni čin događa u pratnji policije".

"Širenje poruka mržnje i poticanje na nasilje spada u kategoriju krivičnog dela. Na ovom primeru se vidi da zakoni postoje samo na papiru i da se primenjuju selektivno. Organi reda i mira treba da štite građane i zakon, a njihovo nečinjenje i ćutanje znače odobravanje ovakvih postupaka", navodi se u saopćenju.

"Mi u SDSS, ZVO i VSNM VSŽ zalažemo se za normalizaciju odnosa većinskog naroda i srpske zajednice u Hrvatskoj od mirne reintegracije do danas, dakle više od 20 godina. Trudimo se da ne činimo ništa što će uticati na pogoršanje odnosa i sto će nas vratiti korak unazad. Isto očekujemo ne samo od političkih aktera nego i od svih relevantnih faktora u društvu", navodi se u saopćenju.

Načelnik Borova Zoran Baćanović je u telefonskom razgovoru za portal  Srbi.hr rekao da je događaj snimljen i da će snimci biti proslijeđeni policiji od koje će biti zatraženo postupanje. 

– Policija je učesnike tog nacionalističkog marša legitimisala, koliko sam uspeo da vidim, ali ne znam da li će po tom pitanju postupati dalje. Ovde ima raznih elemenata koji zahtevaju krivično gonjenje i bilo bi veoma čudno da sve završi samo na legitimisanju. U svakom slučaju ja ću snimke odneti u policiju pa ćemo videti šta će na kraju biti – rekao je načelnik Baćanović i dodao da je policija izgrednike ukrcala u svoja vozila i odvezla ih iz Borova.

Kako je Baćanović dodao za Novosti, policiji je proslijeđena snimka te da se nada da će obaviti dalje svoj dio posla.

- Ovakvih scena do sada nije bilo u Borovu. Bilo ih je u Vukovaru, ali u Borovu ne. Valjda policija zna što napaviti, a što ne - kratko nam je kazao Baćanović.

"Danas zvone zvona na hramovima, pravoslavni vjernici slave najradosniji hrišćanski praznik koji znači pobjedu života nad smrti, čovjekoljublje, mir i ekumenizam. Primaju čestitke od svoje rodbine, susjeda i prijatelja katolika koji uzvraćaju na čestitanje od prije mjesec dana. Tako zajedno gradimo našu zemlju poštujući jedni druge kako su to činili naši stari. Kada zatreba uzajamno se pomažemo i održavamo plamen društvene solidarnosti koji se svakodnevno pokazuje na Baniji. Treba nam taj plamen da negdje pokidane veze u zajednici ponovo povežemo s pogledom na zajedničku budućnost. Zgrožen sam ovim porukama i oštro ih osuđujem! Kome je potrebno sijanje mržnje? Put mira neće zaustaviti", jasno je napisao na Facebooku potpredsjednik Vlade Boris Milošević. O tiskovnoj konferenciji Milorada Pupovca možete čitati ovdje. Nije ovo jedini takav slučaj koji se dogodio prethodnih dana. Prije pet dana, točnije 28. travnja, prilikom obljetnice osnivanja 4. gardijske brigade, stotinjak mladića prošlo je kroz centar Splita pjevajući “Mi Hrvati ne pijemo vina nego krvi četnika iz Knina”, o čemu je izvijestio Dalmatinski portal.

Zadarski.hr u nedjelju objavljuje vijest da je na zgradi župe Sali na Dugom otoku, kod Zadra, u subotu uz zastavu Hrvatske izvješena i zastava HOS-a s ustaškim sloganom Za dom spremni. Župu vodi župnik don Tomislav Vlahović koji je odgovarajući na novinarsko pitanje kazao da je upravo on objesio. "Jesam, s ponosom sam je izvisio zato što je danas obljetnica Bljeska, a sutra dan pogibije našeg Franka Lisice", rekao je za Zadarski don Vlahović i novinare nazvao "partizančinama". Mještani su zgradu izgađali jajima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više